Na vijftien jaar radio, televisie en internet maken, houdt de Boeddhistische Omroep (BOS) op te bestaan als zelfstandige omroep. In Lang Leve het Boeddhisme maakt Anneloor van Heemstra, samen met Susanne Helmer een persoonlijke reis door het archief van tv-documentaires en radioprogramma’s. Wat heeft de BOS toegevoegd aan het Nederlands medialandschap en wat gaan de kijkers missen? De documentaire wordt vanmiddag uitgezonden.
Tijdens haar reis verwondert de regisseuse – die voor de BOS de serie Doen & Laten maakte – zich aanvankelijk over de tradities, de gebruiken en rituelen, die soms ver van ons westerlingen lijken af te staan. Een beetje nuchtere Hollander heeft immers nog nooit gehoord van een ’tulku’. En wat moeten wij vinden van boeddhistische leraren en het voetstuk waarop zij soms worden geplaatst door leerlingen?
Gaandeweg raakt Anneloor ook verrast door hoe alledaags het boeddhisme is geworden. Dat het boeddhisme is doorgedrongen in het maatschappelijk denken blijkt uit de vele programma’s die maatschappelijke vraagstukken benaderen vanuit een boeddhistisch gedachtegoed. Ze lijken de kijker te willen motiveren zélf actie te ondernemen om bij te dragen aan een betere wereld.
De archiefbeelden en onderwerpen die langskomen vertellen veel over de ambities en missie van de omroep. Anneloor interviewt oprichter en voormalig directeur Babeth Vanloo en huidig directeur Laetitia Schoofs over hun visies, dromen en wensen die ze hadden met de omroep. Wat is er van terecht gekomen en waar zijn ze trots op?
Aan de hand van deze interviews en fragmenten uit het archief ontstaat een beeld van het boeddhisme in Nederland, anno 2015. Wat is er terug te vinden in onze huidige leefwereld van het 2000 jaar oude boeddhistisch gedachtegoed, dat de BOS met haar programma’s actief heeft verspreid? Dat blijkt verrassend veel te zijn.
Regie: Anneloor van Heemstra