Het aan de universiteit van het Australische Sydney verbonden Confusius instituut is ernstig in verlegenheid gebracht door uitspraken van de gastdocent Zhang Yun over de politieke aspiraties van de Dalai Lama. De researcher van het Chinese Center for Tibetan Studies vindt dat de Dalai Lama door zijn ontmoetingen met staatshoofden en politieke leiders, de scheiding tussen kerk en staat niet respecteert.
Het instituut haastte zich gisteren een verklaring naar buiten te brengen waarin staat dat het instituut niet mee wil doen aan een politiek geladen debat over de rol van de Dalai Lama in het politieke wereldgebeuren. ‘Wij begrijpen dat dit een gevoelig onderwerp is. De uitspraken van Yun moeten gezien worden in een cultureel perspectief en zijn niet politiek gemotiveerd,’ zegt een woordvoerder.
Zhang Yun deed zijn uitspraak tijdens een lezing die hij woensdag over het Tibetaans boeddhisme hield. Hij sprak onder meer over de geschiedenis van het ontstaan van het instituut van de Dalai Lama. ‘De meeste landen hebben een systeem gecreëerd waarin de scheiding van godsdienst en staat zijn vastgelegd. De veertiende Dalai Lama doet juist het tegenovergestelde,’ merkte Yun op.
Paul Bourke, bestuurslid van de Australische Tibetraad, zegt in een reactie dat elke uitspraak van Chinese zijde over de Dalai Lama een politieke lading heeft. Zo beschuldigt China de spiritueel leider ervan de zelfverbrandingen in Tibet te stimuleren.
Professor Xiong Kunxin van de Minzu Universiteit in China steunt Zhang Yun. ‘Door zijn vele contacten met wereldleiders profileert deze Dalai Lama zich als een politiek figuur,’ zegt hij. De ontmoetingen van de Dalai Lama met deze leiders zijn de Chinezen een doorn in het oog.
Juist deze week vierde het Tibetaans parlement in ballingschap dat dr. Lobsang Sangay ruim een jaar geleden tot premier van de regering in ballingschap werd gekozen. Omdat de veertiende Dalai Lama tegelijkertijd zijn politieke verantwoordelijkheid neerlegde, werd Sangay de eerste democratisch gekozen leider van de Tibetanen.
Sangay is voorstander van de politieke koers van de middenweg, die door de Dalai Lama werd ingeslagen. Dit wil zeggen een betekenisvolle autonome status van de Tibetaanse Autonome Regio binnen de grondwet van de Volksrepubliek China.[3]
Bronnen: Buitenlandse persbureaus en Wikipedia.