De redactie van Boeddhistisch Dagblad eet alle dagen meloen. We eten alleen het vruchtvlees, alle zaden snijden we weg. Zakken vol. Kan dat niet anders? Toch wel, de pitjes blijken goud waard te zijn.
Prof. dr. W. van Cotthem uit België verzamelt pitjes van exotische vruchten om ze om mee te nemen naar woestijnen en vluchtelingenkampen, waar altijd wel voedseltekort is. Met een handvol pitjes uit onze meloen kan iemand ver weg een hele tuin vol sappige meloenen of andere vruchten kweken.
Van Cotthem heeft een organische stof ontwikkeld, zodat zelfs op de kaalste en droogste grond voedsel groeit. De gemengde grond houdt veel langer vocht vast. En dat spul helpt voor jaren. Verder leert hij mensen om in plastic flessen en bakjes te tuinieren, wat ook grond en vooral water scheelt. Eigenlijk een soort broeikasjes, die, als de planten groter worden, open kunnen.
Er zijn zoveel hongerige mensen op de wereld. Er zijn ook heel veel organisaties die zich ervoor inzetten om hier wat aan te doen . Zaden sturen kost niet meer dan een postzegel. Deze manier van mensen zelf leren tuinieren is dan veel nuttiger. ‘Geef een man een vis en hij heeft een dag te eten; geef hem een hengel en hij heeft voor altijd te eten.’
De combinatie van de door Van Cotthem meegebrachte pitjes en de manieren om die te laten groeien op plaatsen die anders onvruchtbaar zouden zijn, vormt een magnifieke, spotgoedkope en goed werkbare bron van voedsel. Zo ontstaan er gezinstuintjes en schooltuinen vol leven, in eerder troosteloze en uitzichtloze situaties.
Er groeien vele kilo’s vruchten uit een handvol pitjes. En al die vruchten leveren zelf ook weer pitjes. Die kunnen uitgedeeld worden aan dorpsbewoners of aan andere vluchtelingen.
Er zijn vele soorten pitjes die zich bij ons heel goed laten verzamelen om op te sturen. Zoals meloen, pompoen, aubergine, courgette, komkommer, paprika, tomaat, boomtomaat, passievrucht, kiwi, perzik, nectarine, amandelen, avocadopitten, passievrucht, papaya en abrikozen.
Alleen schone en droge pitjes (laat ze een paar dagen drogen) kunnen gebruikt worden. Stop ze in een zakje, zet er op (of stop er een briefje in met) wat het voor zaadjes zijn en stuur ze op naar:
Marja Verrijk, Gooilandlaan 24, 8443 BJ Heerenveen, Nederland.
Niet alles groeit even makkelijk in de (sub)tropen. Daarom kun je pitten van bijvoorbeeld sinaasappel, pruim, kersen en de ginkgoboom beter weggooien.
Meer informatie http://plazilla.com/jouw-pitjes-zijn-gd-waard