Deze OBA Live van de boeddhistische radio gaat over de ingrepen die we doen in ons landschap. Te gast zijn directeur Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds en sinoloog Rik Schipper heeft ook een blog, maar wel volledig in het Chinees.
Johan van de Gronden sprak deze week in Trouw over de opmerkelijke en unieke samenwerking tussen WNF en Friesland Campina. WNF is een project gestart waarbij samen met boeren wordt gewerkt aan biodiversiteit in de polder. Van de Gronden geeft aan dat het WNF eerder natuur en landbouw strikt scheidden. “Lang vonden wij dat de boer er was voor de landbouw en wij voor de natuur. Dat idee is volstrekt achterhaald.”
Rik Schipper vertelt over zijn stichting Aishan, “liefde voor bergen” en de taoïstische visie op natuur in China. Een gesprek over trots, verbinding en behoud van natuur en cultuur in Nederland en China.
Volgens Johan van den Gronden bestaat natuur en landschap niet alleen uit regenwouden ver weg met populaire beesten als de Orang-Oetan, het is ook de veldleeuwerik of de grutto in het Nederlandse cultuurlandschap. De aanpak is een omslag voor het WNF, dat tot nu toe was gericht op natuurbehoud.
Ook gaat het WNF het project Aishan ondersteunen dat onder leiding staat van de Nederlandse Sinoloog en taoïstisch leermeester Rik Schipper. Schipper brengt met zijn stichting Aishan, liefde voor bergen, de biodiversiteit en oude culturen van taoïstisch natuurgebieden in China in kaart. Hiervoor krijgt Aishan fondsen onder meer van het WNF.
Enkele uren later, ook bij de boeddhistische radio De Nachtgast in de persoon van Christa Anbeek.
Remonstrants theoloog en filosoof Christa Anbeek is hoofddocent aan de Universiteit voor Humanistiek en bijzonder hoogleraar bij het Remonstrants seminarie. Zij was jarenlang zenstudent bij Mimi Maréchal en woonde geruime tijd in het boeddhistisch centrum De Tiltenberg. Op jonge leeftijd verloor Christa Anbeek haar ouders en haar broer. Als jaren later ook haar partner plotseling overlijdt begint ze haar zoektocht naar de diepere zin van leven en dood. Ze zoekt o.m. in het boek Over de dood van de Dalai Lama, in Eindeloos Bewustzijn van Pim van Lommel, waar ze zo haar kritische kanttekeningen bij heeft en vindt vooral veel herkenning in de literatuur van Anna Enquist en Patricia de Martelaere. Die zoektocht leidde tot haar zeer inspirerende boek Overlevingskunst.
In 2013 verscheen De berg van de ziel, dat ze samen schreef met Ada de Jong, die tijdens een bergtocht haar man en drie kinderen verloor. In haar meest recente boek Aan de heidenen overgeleverd pleit ze voor een theologie die de ervaring van onze kwetsbaarheid centraal stelt.
Marlous Lazal praat met Christa Anbeek over de bijzondere relatie met haar zenlerares Mimi Maréchal, het ‘verwonderd besef’ in de Remonstrantse geloofsbelijdenis en de kracht van kwetsbaarheid.
Bron BOS