Heb je een chronische ziekte of aandoening of kom je om andere redenen vaak bij je huisarts? Ben je ouder dan 18 jaar? Dan ben je van harte uitgenodigd deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek naar empathie in de communicatie tussen huisarts en patiënt. Met empathie bedoelen we dat de huisarts zich kan inleven in de situatie van de patiënt en een persoonlijke interesse aan de dag legt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling huisartsgeneeskunde van de faculteit eerstelijnsgeneeskunde van de RadboudUMC in Nijmegen en de afdeling klinische psychologie en gezondheidspsychologie van de Universiteit Utrecht.
Uit eerder onderzoek blijkt dat zowel patiënten als huisartsen empathie in de communicatie belangrijk vinden. Ook is gebleken dat Nederlandse patiënten in zijn algemeenheid tevreden zijn over hun huisartsen. Toch gaat er ook vaak iets mis in die communicatie. Dit onderzoek wordt gedaan om te komen tot meer inzicht in de communicatie in de huisartspraktijk en die waar mogelijk verder te verbeteren.
De onderzoekers zijn vooral op zoek naar mensen die regelmatig bij hun huisarts komen en die bereid zijn om over hun persoonlijke meningen, belevingen en ervaringen te vertellen. Bij dit onderzoek maken zij gebruik van groepssessies, ook wel ‘focusgroepen’ genoemd. Een focusgroep bestaat uit 6-7 patiënten die samen met een gespreksleider hun ervaringen uitwisselen. Een bijeenkomst duurt ongeveer anderhalf uur en vindt plaats op de Radboud Universiteit.
Bron Radboud.