Je zou het niet zeggen, als je hem zo ziet lopen in de Londense buitenwijk, waar hij woont in het tuinhuisje van een van zijn studenten. Toch is Lelung Rinpoche een van de belangrijke Tibetaanse leraren, ook wel tulku’s genoemd. Buddha in Suburbia volgt deze bijzondere tulku, in zijn missie om zijn traditie in leven te houden. Zondag 27 april, 14:00 op Ned2.
De Lelung traditie uit Tibet wordt al eeuwenlang van leraar op leraar doorgegeven. Op jonge leeftijd worden deze leraren vaak herkend als reïncarnatie, waarop ze een strenge opleiding in een klooster doorlopen. De huidige Lelung Rinpoche verging het niet anders. Hij werd geboren in 1970 en al op zijn veertiende door de Dalai Lama herkend als de 11e Lelung incarnatie en tot zijn 24e opgeleid in een klooster in India. Tegenwoordig woont hij deels in Londen, waar hij gewoon rondloopt op zijn witte sneakers. Hier leert hij zijn Britse buurtgenoten mediteren in het boeddhistisch centrum waarvan hij spiritueel leider is. Ook runt hij het zogenaamde Lelung Dharma Trust, een fonds dat is opgericht om de Lelung traditie ook voor westerlingen te behouden.
Stap-voor-stap verlichting
Deze rol wisselt hij moeiteloos af met een andere belangrijke taak: het terugvinden van de eeuwenoude Lelung leringen, ontwikkeld door voorgaande incarnaties. Geschriften die zijn zoekgeraakt tijdens de politieke omwenteling in Tibet, in de jaren vijftig. De paar nog levende lama’s die de leringen uit hun hoofd kennen zijn al oud en wonen in Tibet, waardoor ze vanwege de politieke situatie moeilijk te bereiken zijn. Met hun overlijden zal dus ook een bron van wijsheid verdwijnen, waarvan Tibetanen geloven dat deze een stap-voor-stap gids naar de verlichting biedt. In Buddha in Suburbia zien we Lelung Rinpoche bezig in zijn dharmacentrum in Londen, waar hij zelf een emmer latex ter hand neemt om de muren geel te schilderen. Maar we volgen hem ook tijdens zijn reis door Mongolië en China, waar hij als een koning ontvangen wordt. Om de Lelung bibliotheek weer compleet te maken zal hij ook zijn thuisland Tibet moeten aandoen. Maar die grens over komen wordt nog lastig, nu Lelung slechts een Brits op paspoort op zak heeft.