Nederland heeft de Brits-Palestijnse arts Ghassan Abu-Sittah toegang tot het land verboden. Het argument waar Nederland zich achter verschuilt: een Schengen-brede ‘administratieve ban’, zo meldt The Rights Forum.
Abu-Sittah zou komende week in Nederland zijn. Hij zou onder andere spreken op een evenement van The Rights Forum op 17 mei in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Ook zou hij ontmoetingen hebben met Nederlandse Kamerleden en met de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag.
Direct na de aanval van Hamas op 7 oktober 2023 en de eerste Israëlische vergeldingsaanvallen, reisde Abu-Sittah namens Artsen zonder Grenzen af naar Gaza. Gedurende zes weken voerde hij er aan de lopende band operaties uit. Veelvuldig stond hij vanuit Gaza de internationale pers te woord over de ramp die zich er voltrok.
EU-brede ban
Op 12 april werd hem bij aankomst per vliegtuig in Berlijn de toegang tot Duitsland ontzegd. Abu-Sittah zou daar over zijn ervaringen in Gaza spreken op het Palestina Congres. Het congres werd na de eerste spreker door de autoriteiten verboden; Abu-Sittah werd per vliegtuig naar huis gestuurd. ‘Dit is wat medeplichtigen aan een misdaad doen’, zei hij bij die gelegenheid.
Afgelopen zaterdag 4 mei werd Abu-Sittah ook de toegang tot Frankrijk geweigerd. Bij aankomst in Parijs kreeg hij te verstaan dat Duitsland hem een Schengen-brede ‘administratieve ban’ van een jaar heeft opgelegd. Een reden daarvoor is nooit gegeven. Nederland volgt nu het Duitse en Franse voorbeeld. Als reden voor de weigering Abu-Sittah toe te laten wordt slechts verwezen naar de administratieve ban. Nederland had daar, als het had gewild, van af kunnen wijken door een visum te verstrekken dat alleen voor Nederland geldig is.
Vrijheid van meningsuiting
The Rights Forum vindt het schokkend en volstrekt onacceptabel dat Abu-Sittah nu ook de toegang tot Nederland wordt geweigerd. TRF: ‘Blijkbaar beschouwt onze regering zijn getuigenis als een bedreiging voor de hechte band met Israël en de Nederlandse medeplichtigheid aan de slachtpartij in Gaza. Het besluit druist volstrekt in tegen elementaire vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast is het onbegrijpelijk dat Nederland, als gastheer van de belangrijkste instanties op het gebied van internationaal recht, een getuige van oorlogsmisdaden de toegang weigert. En dat terwijl de president van Israël, die publiekelijk genocidale uitspraken heeft gedaan, nog geen twee maanden geleden door onze koning en onze premier hartelijk is ontvangen.’
Ondanks Abu-Sittahs fysieke afwezigheid gaat ‘het evenement in Pakhuis de Zwijger op 17 mei door. The Rights Forum bestuurslid Berber van der Woude gaat in gesprek met vertegenwoordigers van Artsen voor Gaza, Palästina Kongress, Jüdische Stimme en European Legal Support Centre. De humanitaire situatie in Gaza zal aan bod komen, evenals de repressie van voorvechters van Palestijnse rechten in landen als Nederland en Duitsland.