In september is de Dharma Advies Raad (DAR) opnieuw bijeengekomen. Deze raad heeft nog geen formele status binnen de Boeddhistische Unie Nederland (BUN), maar brengt vanuit haar nog informele rol gevraagd en ongevraagd -voortvloeiend uit het Rapport Lotusbloem- advies uit aan de ALV en het BUN bestuur. Leden van deze raad zijn: Matthijs Schouten (voorzitter); Bert van Baar, Tenkei Coppens, Dharmacharini Gunabhadri, Jiun Hogen, Adi Ichsan, Jotika Hermsen, Paul Loomans,Ven. Kaye Miner, Nico Tydeman en Han de Wit.
Op dit moment bevindt de Raad zich ten aanzien van wat er binnen de BUN speelt, nog in een informerende fase. Zo heeft de DAR zich geïnformeerd over de vraagstukken die binnen en buiten de BUN spelen m.b.t. de functie van de BUN als Boeddhistisch Zendende Instantie (BZI) binnen de boeddhistisch geestelijke verzorging (BVG) waarvan de BUN de invulling in relatie tot de overheid heeft gedelegeerd aan Stichting BZI.
In die informatieronde is binnen de DAR onder meer de ver-academisering van het beroep van boeddhistisch geestelijk verzorgende aan de orde gekomen, die onder invloed van overheidseisen met medewerking van de BUN plaatsvindt. Ook is gesproken over de(on)wenselijkheid van uitbreiding van de centralistische rol van de BUN in relatie tot de overheid en BVG, naar de benoeming van boeddhistisch geestelijk verzorgenden in zorginstellingen.
Het BUN-bestuur acht deze discussie van groot belang voor zowel de beroepsgroep als de wijze waarop de BUN het boeddhisme in onze maatschappij wel of niet wil organiseren. Volgens het bestuur speelt o.m. de vraag tot welke grens de BUN het recht heeft bepalend voor die organisatie in Nederland te zijn daar waar het boeddhisme zich kenmerkt door decentrale organisatie. In oktober komt de DAR een hele middag bijeen om over deze onderwerpen te praten en er zich een mening over te vormen.
Bron BUN-nieuwsbrief september 2013.