Op zaterdag 30 maart blokkeert Extinction Rebellion voor de derde keer de snelweg A10 ter hoogte van het voormalig ING-hoofdkantoor ‘De Schoen’ in Amsterdam. Hoewel ING heeft laten weten ‘dat snel uitstappen altijd kan als bank’ volhardt de volgens XR grootvervuiler in zijn fossiele financieringsbeleid. Daarom heeft Extinction Rebellion geen andere keus dan door te gaan met actievoeren met de eis: ING, stop per direct met alle financiering van, en dienstverlening aan, de fossiele industrie. Naar verwachting zal deze derde A10-blokkade net zo veilig en verantwoord verlopen als de eerste twee, stelt XR.
Extinction Rebellion gaat niet meer in gesprek met ING. Naar aanleiding van het ultimatum dat de beweging stelde voorafgaand aan de eerste A10-blokkade op 30 december 2023 heeft er op 19 december 2023 een gesprek plaatsgevonden tussen Extinction Rebellion en ING. Daarin heeft Extinction Rebellion nogmaals onderbouwd waarom er sprake is van een klimaatnoodtoestand en uitstel van maatregelen volstrekt onverantwoord is. Woordvoerder Let de Jong: ‘De wetenschap is duidelijk over wat er moet gebeuren. Toch gaat ING gaat door met fossiele financiering. Dan heeft praten geen enkele zin. Fossiele financiering moet per direct stoppen. Dat kan ING gewoon regelen. Gebeurt het niet dan blokkeren wij op zaterdag 30 maart om 12:00 uur voor de derde keer de A10.’
De eerste twee A10-blokkades, op zaterdag 30 december 2023 en zaterdag 24 februari 2024, verliepen volgens XR veilig en verantwoord, ondanks de weigering van de gemeente Amsterdam om de weg af te zetten en zo de demonstratie te faciliteren. Het dichtbijgelegen VUMC heeft geen hinder ondervonden van de actie. Ook voor het overige verkeer bleef de overlast beperkt. Dit betekent dat de gemeente dit soort demonstraties niet alleen moet faciliteren, met het oog op het demonstratierecht, maar dat dat ook makkelijk kan. Eerder was dit stuk van de A10 acht dagen dicht vanwege werkzaamheden. Daarnaast zal in 2025 15 kilometer van de A10 afgesloten worden voor de viering van het 750 jarig bestaan van Amsterdam.
2023 was het heetste jaar ooit gemeten en februari 2024 de heetste februari ooit: vier graden boven het gemiddelde. De afgelopen jaren zijn mensen overal ter wereld en vooral in het Mondiale Zuiden, geconfronteerd met ongekende klimaatrampen. Toch volhardt ING volgens XR in zijn vernietigende fossiele beleid. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, dat ING zegt te onderschrijven, heeft de bank de klimaat- en ecologische crisis met bijna 60 miljard euro gefinancierd. Volgens internationale onderzoeksorganisatie BankTrack 2022 ging het nog steeds om 5,2 miljard dollar. ING is daarmee de grootste fossiele geldschieter van Nederland. De bank jaagt de klimaat- en ecologische crisis iedere dag verder aan en vormt een bedreiging voor de veiligheid, welzijn en volksgezondheid, zowel in Nederland als daarbuiten, stelt XR.
Bron XR