Een nieuw rapport van Tibetaanse activistische groeperingen en experts toont nieuw bewijs dat de Chinese regering de digitale surveillance van Tibetanen opvoert door middel van praktijken zoals de verplichte installatie van apps bij politiecontroleposten of het gebruik van big data politieplatformen ondersteund door technologieën van Amerikaanse techbedrijven.
Sommige analisten zeggen dat deze nieuwe bevindingen een kijkje geven in het veiligheidsapparaat van Beijing in Tibet. ‘Het apparaat van de Chinese overheid in Tibet blijft een zwarte doos, maar dit rapport geeft [de buitenwereld] een kijkje in hoe deze systemen werken,’ zegt een senior onderzoeker bij het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde beveiligingsadviesbureau Secdev Group en een van de auteurs van het rapport.
Het rapport van Tibet Watch en een Tibet-gericht onderzoeksnetwerk genaamd Turquoise Roof ontdekte dat de autoriteiten inwoners van Tibet sinds 2021 vragen om een app genaamd ‘National Anti-Fraud Center’ op hun smartphones te installeren.
Volgens sommige getuigenissen van Tibetanen zou de politie bij controleposten de inwoners regelmatig vragen om de beveiligingsapplicatie op hun smartphone te installeren, terwijl lokale autoriteiten het publiek hebben geleerd hoe ze de app moeten downloaden en gebruiken. Sommige Tibetanen hebben hun bezorgdheid geuit dat de app kan worden gebruikt om hun bewegingen te volgen en mogelijk toegang te krijgen tot gegevens op hun telefoons.
Op basis van hun analyse van de app, stelde het rapport vast dat de toestemmingen die de app van smartphonegebruikers vraagt, de beheerders van de app toegang kunnen geven tot gevoelige gebruikersgegevens of controle kunnen hebben over bepaalde functies van het apparaat.
Het rapport stelt dat de brede reikwijdte van de toestemmingen de autoriteiten in staat zou kunnen stellen om zeer invasieve surveillance uit te voeren, wat in lijn is met de maatregelen die de Chinese autoriteiten gewoonlijk gebruiken in regio’s als Tibet en Xinjiang om de openbare orde te handhaven. Sommige Tibetaanse activisten zeggen dat de digitale surveillancearchitectuur die de Chinese overheid probeert te ‘perfectioneren’ in de regio een diepe psychologische impact zal hebben op de lokale bevolking, waardoor ze gedwongen zullen worden tot zelfcensuur.