Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft vandaag in zijn voorlopige uitspraak het risico op genocide in Gaza erkend, en Israël opgeroepen er alles aan te doen om (verdere) schendingen van de Genocide Conventie te voorkomen. Onder de voorlopige maatregelen die het Gerechtshof Israël heeft opgelegd zijn:
- het voorkomen en bestraffen van het oproepen en aanzetten tot geweld;
- het toelaten van voldoende humanitaire hulp in Gaza;
- en het bewaren van bewijs van eventuele misdaden en daarover binnen een maand verslag uitbrengen.
Teh Rights Forum, dat opkomt voor de belangen van de Palestijnen in Gaza, zegt Nederland te zullen houden aan zijn plicht om bij te dragen aan de uitvoering van de aan Israël opgelegde maatregelen. De onvoorwaardelijke steun van Nederland aan Israël en het willoos volgen van de Verenigde State mogen en kunnen niet langer voortduren. Er moet een eind komen aan de dubbele standaard die het Nederlandse Israël/Palestina-beleid kenmerkt. Het internationaal recht moet leidend zijn in onze relatie met deze landen’, stelt TRF.
‘Het is daarnaast ondenkbaar volgens TRF dat Nederland doorgaat met de levering van onderdelen voor de F-35-gevechtsvliegtuigen. Daarmee zouden we onze medeplichtigheid willens en wetens voortzetten.’
TRF: ‘Zuid-Afrika, het land dat zelf is ontsnapt uit de wurggreep van apartheid en kolonialisme, heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Helaas ontbreekt het Nederland aan de moed en inspanning die Zuid-Afrika heeft getoond bij het hooghouden van de internationale rechtsorde. De massaslachting in Gaza en Israël, waar Nederland politieke en militaire steun aan heeft verleend, zal ons nog decennia blijven achtervolgen.’
Aanklagen
De coalitie The Justice and Accountability for Palestine initiative heeft de Nederlandse regering gewaarschuwd dat politici en ambtenaren kunnen worden aangeklaagd voor medeplichtigheid aan Israëlische oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid en mogelijke genocide in Gaza.
Dat schrijft de coalitie in een brief die afgelopen maandag werd bezorgd bij demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA). Een vergelijkbare brief werd gestuurd aan de regeringen van Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.
In de brief zet de coalitie uiteen dat de Israëlische misdrijven zich na 7 oktober 2023 hebben voorgedaan, en dat politici en ambtenaren daarvan op de hoogte waren. Ook wisten zij al snel na 7 oktober dat die misdrijven zich zouden blijven herhalen. Wie Israël onder die omstandigheden steun verleent, maakt zich medeplichtig, stelt de coalitie.
De coalitie draagt de regering op haar Gaza-politiek onmiddellijk in overeenstemming te brengen met het internationaal recht en humanitaire kernbeginselen. De regering mag op geen enkele wijze bijdragen, steun verlenen of helpen bij het plegen van internationale misdrijven. Als de regering geen gehoor geeft aan de oproep, zal de coalitie aangifte doen.
Boycot
Derk Boswijk, Tweede Kamerlid voor het CDA, heeft in WNL-podcast Sven op 1 gepleit voor een boycot op producten uit de illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Als we tot een tweestatenoplossing willen komen ‘zullen we én hard moeten zijn tegen Hamas én hard moeten zijn richting het nederzettingenbeleid’, aldus Boswijk.
Kamerlid Boswijk bracht deze maand een bezoek aan Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Op de Westoever sprak hij onder andere met Daoud Nassar, de Palestijnse eigenaar van de Tent of Nations-boerderij in de buurt van Bethlehem. Israël probeert al decennia zijn land af te pakken en hij wordt regelmatig lastiggevallen door het leger en kolonisten. Aan Nassar beloofde Boswijk zijn verhaal ook in het Nederlandse parlement onder de aandacht te brengen.