Komende zaterdagmiddag blokkeert Extinction Rebellion de A10 ter hoogte van het voormalig ING-hoofdkantoor ‘De Schoen’ in Amsterdam met de eis: ING, stop direct met alle financiering van, en dienstverlening aan, de fossiele industrie. De nieuwe plannen van ING om de financiering van olie- en gaswinning vanaf 2040 te stoppen, passen volgens XR niet bij de urgentie van de klimaat- en ecologische crisis. Extinction Rebellion ziet zich daarom genoodzaakt door te gaan met de A10-blokkade.
Woordvoerder Let de Jong: ‘De aangekondigde plannen van ING zijn bij lange na niet genoeg om een kans te maken onder 1,5 graad opwarming te blijven. Pas in 2040 stoppen met het financieren van olie- en gaswinning doet geen enkel recht aan de crisis. In de Hoorn van Afrika lijden 24 miljoen mensen honger door extreme droogte, een direct gevolg van klimaatverandering. Toch denkt ING maar aan één ding: winst voor de aandeelhouders over de ruggen van onschuldige mensen. Daarom blijft ons plan onveranderd. Heel Nederland zal horen waar ING mee bezig is. Stop fossiele financiering!’
Sinds de aankondiging van de A10-blokkade is Extinction Rebellion ingegaan op de uitnodiging tot een gesprek van zowel ING als de gemeente Amsterdam. De toezeggingen die ING naar aanleiding van de aangekondigde blokkade gedaan heeft gedaan zijn volgens XR ontoereikend om een leefbare toekomst veilig te stellen. ‘Dit is een noodtoestand, het gaat niet om een spelletje of dat we ergens ‘aandacht’ voor willen. Wij eisen dat ING per direct stopt met alle fossiele financiering. Iedere dag gaan er wereldwijd mensen dood door de klimaat- en ecologische crisis, dat moet stoppen. Vandaar dat wij op deze plek gaan staan totdat ING doet wat nodig is,’ aldus De Jong.
In het gesprek met de gemeente Amsterdam heeft Extinction Rebellion aangegeven dat nood- en hulpdiensten zoals altijd langs de blokkade kunnen. Extinction Rebellion realiseert zich dat de A10-blokkade overlast kan veroorzaken, maar benadrukt dat de beweging recht heeft om te demonstreren op een plaats die ertoe doet. Een demonstratie op een vooraf aangewezen plaats heeft geen enkele zin. Overigens is in augustus van dit jaar het deel van de A10 waar de demonstratie plaatsvindt, acht dagen dicht geweest wegens werkzaamheden. In 2025 zal 15 kilometer van de A10 afgesloten worden voor de viering van het 750 jarig bestaan van Amsterdam. Net als bij de A12 demonstraties, zal er naast de A10 ook een supportdemo zijn.
Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, dat ING zegt te onderschrijven, heeft de bank de klimaat- en ecologische crisis met bijna 60 miljard euro gefinancierd. Ondanks toenemende bosbranden, hittegolven, hongersnood en overstromingen ging het in 2022 nog steeds om 5,2 miljard dollar[4], zo maakte de internationale onderzoeksorganisatie BankTrack bekend. ING is daarmee de grootste fossiele geldschieter van Nederland. Hiermee jaagt ING de klimaat- en ecologische crisis iedere dag verder aan en vormt zo een bedreiging voor de veiligheid, welzijn en volksgezondheid, zowel in Nederland als daarbuiten.
De A10 blokkade wordt mede-georganiseerd door het campagneteam dat in Den Haag de StopFossieleSubsidie blokkades heeft georganiseerd. Tijdens deze campagne heeft Extinction Rebellion 35 A12-blokkades georganiseerd, waarbij in totaal meer dan 12.000 mensen zijn gearresteerd. De acties hebben een aanzienlijke verschuiving veroorzaakt in de publieke opinie. Driekwart van de Nederlanders staat nu volgens XR achter het uitfaseren van fossiele subsidies en maar liefst een derde staat zelfs achter het per direct stoppen ervan, zoals de eis van XR luidt. Met de aangenomen Tweede Kamermotie over scenario’s voor de afbouw van fossiele subsidies, zijn de A12-blokkades opgeschort. Het campagneteam heeft zich daarom aangesloten bij het ING-campagneteam van XR.