Vandaag luidt Extinction Rebellion (XR) het ‘Bollengif-alarm’ bij het gemeentehuis van Weststellingwerf in Wolvega. Tijdens het testen van de sirene om 12 uur vallen rebellen als levensgrote bijen voor dood neer als symbool voor de verwoesting van het insectenleven in Friesland en Drenthe. Onder de actievoerders zijn een koor en een aantal muzikanten.
In 25 jaar tijd is het aantal insecten met 75% afgenomen. Landbouwgif is hierin een grote factor. Door het alomtegenwoordige gif kunnen insecten niet meer navigeren, raken verdwaald en sterven. Wetenschappers luiden de noodklok dat we in een massa-uitstervingsgolf zitten.
Woordvoerder Ellen Smal-Flipsen: ‘Bij de teelt van bloembollen worden gemiddeld meer dan 15 keer zo veel ‘gewasbeschermingsmiddelen’ gebruikt als bij andere akkerbouwgewassen. Bij lelies is dat nog vele malen meer. Het betreft cocktails van ruim 40 verschillende gifstoffen, waarvan de interactie niet bekend is. Het bodemleven wordt hierdoor volledig verwoest. Deze zgn. ‘gewasbeschermingsmiddelen’ blijven niet op de akker, maar belanden in de natuur, in het grondwater en in het oppervlaktewater, maar ook in de tuinen en huizen van omwonenden.’
Veel bollenakkers grenzen aan natuurgebieden, soms liggen ze zelfs tegen kwetsbare Natura 2000-gebieden aan. Dit heeft volgens wetenschappers een zeer negatieve invloed op de biodiversiteit aldaar; het insectenleven is massaal stervende. Er zijn steeds overtuigender aanwijzingen dat bij de bollenteelt gebruikte pesticiden medeoorzaak zijn van de zorgwekkende toename van neurologische ziektes zoals Parkinson en ALS.
De sierteelt van bolgewassen zoals lelies en pioenrozen neemt op de zandgronden van Friesland en Drenthe enorm toe. Het verpachten van weidegrond aan lelietelers levert veeboeren vaak meer geld op dan het voortzetten van hun melkveebedrijf. Zo belanden we volgens XR van een stikstofcrisis in een pesticidencrisis. XR: ‘Tot overmaat van ramp voegt de overheid lelies toe aan de lijst met ‘rustgewassen’: gewassen die een positief effect op bodem en water zouden hebben na 3 jaar intensieve akkerbouw.’
Door de actie in Wolvega roept XR de gemeente Weststellingwerf op haar verantwoordelijkheid te nemen en mens en natuur te beschermen.