De kleine stad Lumbine in Nepal staat bekend als het boeddhistisch Mekka. Het is de geboorteplaats van de historische Boeddha. Pelgrims uit vele landen bezoeken jaarlijks deze voor boeddhisten bijzondere plek. Lumbine ligt in de vlakte van Terai, een natuurlijk en grillig gebied, op de grens van Nepal en India. De pelgrims en toeristen waarderen de rust in het gebied, alleen een kleine witte tempel gaf tot voor kort blijk van de bijzondere spirituele betekenis van de plaats.
Projectontwikkelaars gaan die relatieve rust wreed verstoren. Ze hebben Lumbine ontdekt als een potentiële goudmijn en hebben plannen ontwikkeld om van deze plek het Disneyland van de boeddhistische wereld te maken. Het idee is niet nieuw, de wereldfederatie van boeddhisten, de Verenigde Naties en niet te vergeten talrijke Nepalese organisaties zagen de geboorteplaats van de Boeddha als een bron (van inkomsten) die het waard was om verder te ‘ontwikkelen’.
Secretaris-generaal U Thant, zelf een boeddhist, bezocht het gebied in 1967. Drie jaar later werd door de VN het internationaal comité voor de ontwikkeling van Lumbini opgericht. Met toestemming en goedkeuring van plaatselijk autoriteiten. Vijf jaar later ontwikkelde de Japanse architect Kenzō Tange het Vrede Park-project nabij de tempel. Een deel van dat plan is nu gerealiseerd. In het verder dorre landschap, waar het ook vreselijk heet kan worden. Nog geen vierhonderd meter van de tempel is een in rode steen opgetrokken museum in de Bauhausstijl (met zwembad) gerealiseerd. En dat is niet het enige bouwwerk. Over een recht kanaal zijn rode bakstenen bruggetjes gebouwd. Dat kanaal speelt een belangrijke rol. Niet alleen in de toevoer van water, het is ook de scheidslijn tussen theravada en mahayana.
Door de betrokkenheid van de VN zijn boeddhistische landen met hun eigen tradities in het gebied aan de slag gegaan. Aan de ene kant van het kanaal hebben de landen waar voornamelijk het theravadaboeddhisme wordt beoefend – zoals Birma, Cambodja, Laos, Sri Lanka en Thailand – tempels gebouwd. Of zijn van plan dat te doen. De andere kant is gereserveerd voor de landen waar het Mahayanaboeddhisme wordt gepraktiseerd, zoals China, Japan, Korea en Mongolië. Het ooit zo rustige en natuurlijke landschap wordt gedomineerd door een allegaartje van stijlen en veel replica’s van beroemde gebouwen. Bijvoorbeeld Birma heeft een betonnen Shwedagon Pagode in het gebied neergezet en China een kleine versie van de verboden stad. En het wordt nog erger, omdat slechts twaalf van de geplande tweeënveertig gebouwen uit de grond zijn gestampt. Geldgebrek bij de deelnemende landen speelt een rol bij die vertraging.
Maar er zijn ook Dagoberts Ducks, die op een dollar meer of minder niet hoeven te kijken. Een van de belangrijkste projectontwikkelaars voor dat gebied is de baas van de APECF, een uitwisselingsorganisatie van landen in Azië en de Stille Oceaan, Linus Xiao Wunan, boeddhist en communist. In het gebied wil hij de ‘stad van de vrede’ bouwen, met een hoge toren genaamd ‘Lumbini Cloud’. De organisatie heeft al grond aangekocht. In de toren komen, tot op een hoogte van honderden meter, tempels, winkels, een restaurant en gebedsruimtes. Voor de ontwikkeling wordt samengewerkt met Global VTP in Londen, een groep die themaparken ontwikkelt. De kosten van het project: drie miljard dollar.
Er zijn vermoedens dat China op die manier probeert haar invloed in Nepal nog meer te vergroten. China heeft al plannen om in Nepal een internationale luchthaven –compleet met restaurants en hotels- te bouwen met landingsrechten voor Chinese luchtvaartmaatschappijen die de te verwachten enorme stroom toeristen gaan vervoeren.
De meerderheid van de bevolking van Nepal (81,3%) belijdt het hindoeïsme. De grondwet bepaalt dat Nepal een hindoekoninkrijk is, maar het hindoeïsme is niet ingesteld als staatsgodsdienst. Slechts negen procent van de bevolking is boeddhist. Daarnaast hangt 4,4% van de bevolking de islam aan en 3,1% is aanhanger van het inheemse kirant-geloof. Op 19 mei 2006 verklaarde het Huis van Afgevaardigden dat Nepal een seculier land is, ook al bleef het wel het enige officiële hindoe-land in de wereld.
BRON bdn
Anne zegt
Of je er nu in stilte op bedevaart kan of dat het een disneystyle park gaat worden. Het heeft beide niets te maken met enige leer van de Boeddha lijkt me. Het enige dat het beide dient is de menselijke behoefte aan heldenverering.
Joop Ha Hoek zegt
Ook in een draaimolen kan je mediteren.