Scientists Rebellion heeft vannacht meerdere standbeelden geblinddoekt. In Nederland gaat het om het beeld van Spinoza naast het stadhuis in Amsterdam, Christiaan Huygens in Leiden en Erasmus bij de Laurenskerk in Rotterdam. Scientist Rebellion eist dat machthebbers niet wegkijken van de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigt.
De Nederlandse actie is onderdeel van een wereldwijde actie in meer dan tien landen. Van Panama tot Australië blinddoeken rebellen iconische standbeelden om actie tegen de klimaatcrisis te eisen. De geblinddoekte beelden zijn onder meer de kleine zeemeermin (Denemarken), Rembrandt (Nederland) en Einstein (Panama). De blinddoeken gaan vergezeld met grote borden die van de machthebbers eisen: “WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering” en “Wetenschap, geen stilte”. Op sommige plekken hebben wetenschappers ook tientallen alarmerende grafieken op de beelden geplakt.
Statue Sunday
Scientists Rebellion is de groep achter de actie. Ze noemen het ‘Statue Sunday’. “Dit is onze eerste zondagsactie, en er zullen er nog vele volgen. We hebben beelden gekozen omdat het iconische symbolen zijn die in steden over de hele wereld staan. Als onze wereldleiders hopen ooit een standbeeld te verdienen, moeten ze nu het roer radicaal omgooien en doen wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025 te brengen!” zegt Spencer Heijnen, woordvoerder van de actie.
Scientist Rebellion is een internationale beweging van wetenschappers die extreem bezorgd zijn over de klimaat- en ecologische crisis en geloven dat de wetenschappelijke gemeenschap de verantwoordelijkheid heeft om op te treden en zich aan te sluiten bij de voorhoede van de klimaatbeweging. Het is een zusterorganisatie van Extinction Rebellion en respecteert haar principes en waarden.
Rebellen van SR zetten druk op overheden – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis.
Als wetenschappers trekken we al decennia aan de alarmbel over de klimaatcrisis. We schreven brieven, ondertekenden petities en hielden lezingen. Maar regeringen sloegen geen acht op onze waarschuwingen en jaar na jaar bleven de emissies stijgen. We gaan naar onbekend en angstaanjagend terrein. “Elk verder uitstel van gecoördineerde actie,” zoals het laatste IPCC-rapport opmerkt, “zal een korte en snel sluitende kans missen om een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veilig te stellen.”