Het overgrote deel van de huisdierenartsen (75%) maakt zich zorgen om het gebruik van antibiotica bij de plofkip. En 86% vindt de snelle groei onverantwoord. En 73% van de dierenartsen vindt dat supermarkten de plofkip zouden moeten vervangen door een alternatief. Zo blijkt uit onderzoek van Team Vier in opdracht van Wakker Dier onder 250 huisdierenartsen.
De meeste dierenartsen zijn van mening dat het antibioticagebruik teruggedrongen moet worden en dat supermarkten de plofkip moeten vervangen door een ander ras kip met minder gezondheidsproblemen. Hoewel de pluimveesector werkt aan het terugdringen van het gebruik, spreken we nog steeds over duizenden kilo’s antibiotica. Volgens recent grootschalig onderzoek van de Wageningen Universiteit onder honderden pluimveebedrijven in 2011-2012 kreeg de plofkip 85% meer antibiotica dan het diervriendelijker alternatief, de kip met 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Wakker Dier start vandaag met een nieuwe tv- en postercampagne waarin dierenarts Marno Wolters centraal staat. Ook hij vindt het onbegrijpelijk dat supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo, plofkip blijven verkopen.
Onderzoek Team Vier:
Onafhankelijk onderzoeksbureau Team Vier ondervroeg 250 huisdierenartsen over het welzijn van het gangbare vleeskuiken (in het rapport spreekt men voor de leesbaarheid over ‘de plofkip’), het hoge antibiotica gebruik en de rol van supermarkten hierin. Bij het onderzoek werden alleen vragen gesteld aan dierenartsen die voornamelijk met gezelschapsdieren werken, omdat zij geen of weinig commercieel belang hebben in de pluimveesector. Negentig procent van de ondervraagde dierenartsen vindt dat het antibioticagebruik teruggedrongen moet worden. Het merendeel vindt de snelle groei onverantwoord (86%) en dat het verbeteren van de levensomstandigheden een goede manier is om antibiotica gebruik terug te dringen (79%). Driekwart (73%) van de dierenartsen vindt dat supermarkten de plofkip moeten vervangen door een alternatief. Zelf kiest de meerderheid (61%) van de dierenartsen bijna altijd voor een kip met welzijnskeurmerk.
Dierenarts Marno Wolters is bijna 40 jaar dierenarts. Hij heeft zijn eigen praktijk in Amsterdam en werkt met veel verschillende diersoorten, en onder andere bij Stichting AAP. Wolters: “In mijn praktijk behandel ik met regelmaat zieke dieren met antibiotica. Maar als dieren vaker dan normaal antibiotica nodig hebben, ga ik bij de eigenaar doorvragen naar een mogelijk onderliggende oorzaak. Dat er dieren op zo’n slechte manier worden gehouden zoals de plofkip, waardoor het toedienen van antibiotica bijna standaard nodig is, vind ik onbegrijpelijk. In mijn ogen zijn we met de plofkip te ver doorgeschoten. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid om hier snel verbetering in te brengen. Ook de supermarkten. Ik ben blij dat ik Wakker Dier kan ondersteunen om de plofkip uit het schap te krijgen. Het lijkt me verstandig als supermarkten overstappen naar kip met Beter Leven sterren. Zelf eten wij thuis biologische kip met 3 Beter Leven sterren.”
Meer dierenwelzijn = minder antibiotica
Plofkippen hebben door hun explosieve groei een zwak lichaam dat vatbaar is voor ziektes. Zij leven met twintig anderen op een vierkante meter in hun eigen ontlasting in volle stallen waar de infectiedruk hoog is. Veel voorkomende aandoeningen bij plofkippen zijn onder andere kreupelheid, voetzweren, borstblaren, luchtwegaandoeningen en maag- en darmstoornissen. Veel gezondheidsproblemen worden bestreden met antibiotica. Er wordt – op aandringen van de overheid en het RIVM – sinds 2009 door de sector gewerkt om het antibioticagebruik terug te dringen. Er is al een flinke reductie bereikt, maar toch krijgen plofkippen gemiddeld nog veel antibiotica in hun korte leven. Volgens recent onderzoek van Universiteit Wageningen bij honderden pluimveebedrijven, kreeg de plofkip in de periode van april 2011 tot april 2012 25,8 dagdoseringen antibiotica per dierjaar. Onderzochte kippen met 1 Beter Leven ster kregen in diezelfde periode slechts 3,7 dagdoseringen. Dat is maar liefst 85 procent minder [WUR 2012].
Kippen met één Beter Leven ster groeien langzamer en hebben daardoor veel minder last van de welzijnsproblemen waar plofkippen mee kampen, zoals kreupelheid, gewrichtspijn en voetzweren. Ook hebben deze kippen meer ruimte, daglicht en een overdekte uitloop met frisse lucht. Ze krijgen veel minder antibiotica toegediend, omdat ze simpelweg gezonder zijn. Bij biologische dieren is het gebruik van antibiotica aan sterke regels onderhevig. Uit bovengenoemd onderzoek bleek dat biologische kippen nog veel minder antibiotica kregen.
Plofkip in de supermarkt
Alle Nederlandse supermarkten verkopen op dit moment nog plofkip. Enkel supermarkt Deen heeft toegezegd hiermee uiterlijk 2014 te stoppen. Het CBL (overkoepelend orgaan supermarkten) maakte onlangs bekend dat zij op lange termijn de plofkip willen vervangen door de ‘Kip van Morgen’. Dat houdt in dat de plofkip 10% meer ruimte (de ruimte van een smartphone) krijgt en dat deze kip uiterlijk in 2020 3 (!) dagen langer mag leven. In 2015 willen de supermarkten het antibiotica gebruik terugdringen tot maximaal 17 dagdoseringen per dierjaar. Dit is altijd nog vier keer meer dan kippen met 1 Beter Leven ster in bovengenoemd onderzoek van de WUR kregen.
Wakker Dier noemt de voorgestelde kip van de supermarkten, met maar 3 extra dagen leven in 2020, een ‘plofkip in flauwekulsaus’. Wakker Dier wil dat de supermarkten zo snel mogelijk overstappen naar kip met 1 Beter Leven ster, en blijft campagne voeren tegen de plofkip. De komende maand zal Wakker Dier samen met dierenarts Wolters consumenten waarschuwen voor de plofkip bij de grootste plofkipverkopers van Nederland, Albert Heijn en Jumbo. De campagne zal te zien zijn op tv, in het straatbeeld, in kranten, tijdschriften en op Social Media. Op de website van Wakker Dier kunnen consumenten precies zien welke verpakkingen in de 10 grootste supermarkten plofkip bevatten.
Hoog antibioticagebruik in de vee-industrie stimuleert het ontstaan van resistente bacteriën, zoals EBSL en MRSA. Deze bacteriën zijn een directe bedreiging voor de volksgezondheid. De antibiotica zelf worden niet tot nauwelijks teruggevonden op vlees, maar vinden wel via de mest van de dieren een weg naar sloot- en oppervlaktewater waar het mogelijk leidt tot nog meer resistentievorming .
De Consumentenbond en het RIVM zien antibioticaresistente bacteriën als een van de grootste bedreigingen voor de gezondheidszorg. Veel A-merken en ziekenhuizen (waaronder alle Academische ziekenhuizen) hebben al besloten om de plofkip te gaan vervangen door een langzamer groeiende kip die minder antibiotica nodig heeft. Daarmee dragen zij bij aan het terugdringen van het antibioticagebruik in de vee-industrie. En helpen zij mee meer resistentie te voorkomen.
Wakker Dier is overigens niet tegen het gebruik van antibiotica in de vee-industrie. Alle dieren hebben recht op verzorging en medicijnen wanneer zij ziek zijn. Maar antibiotica is nooit ontwikkeld met de bedoeling om slechte leefomstandigheden te maskeren. De werkelijke oplossing om het antibiotica gebruik te verminderen is toewerken naar een diervriendelijkere veehouderij met robuustere dieren die minder antibiotica nodig hebben.
Bron Wakker Dier.
Sjoerd zegt
Heeft een plofkip ook een Boeddhanatuur?
Paula Kuitenbrouwer zegt
Sjoerd, uiteraard heeft de plofkip een Boeddha-natuur. Wij Wij hebben collectief een plof-karma.
Joop Romeijn zegt
Natuurlijk heeft de plofkip geen BoeddhaNatuur:
de Boeddha hield niet van kip.
(Bovendien geloof ik niet in het bestaan van God, eh ik bedoel BoeddhaNatuur)
Paula Kuitenbrouwer zegt
Joop, dat is grappig, maar serieus; dragen veganisten ook het collectieve ‘karma’ van de plof-kip industrie (oftewel de intensieve veeteelt)?
Ik ben veganist, maar verwacht even hard getroffen te kunnen worden door de gevolgen van antibiotica misbruik als een vlees-eter.
Daarnaast mag er wel eens nagedacht worden over hoe plofferig wij er collectief uit beginnen te zien.
Joop Romeijn zegt
Er zijn, Paula, boeddhistische scholen die ook zoiets als ‘collectief karma’ in hun opvattingen hebben opgenomen, andere scholen (en ik) niet.
Dat neemt niet weg dat ook jij (en ik, en m’n kleinkinderen) het effect zal ondergaan van antibiotica misbruik, maar dan niet op de een of andere metafysische manier maar materialistisch-biologisch.
Het beeld van de dikke (Chinese) lachende boeddha (dat helemaal geen Boeddha afbeeldt overigens) is geen goed rolmodel.
Maar ook ander voedsel dan vlees of andere dierlijke producten kan ongezond zijn, toch?
Paula Kuitenbrouwer zegt
Uiteraard, Joop, ook teveel aan vet, zetmeel, suiker en hormonen in het vlees maakt ons plofkippen.
Maar laten we dit vooral positief en aardig benaderen: met een juiste hoeveelheid kennis en discipline is een supermarkt geen vijand maar een vriend.
Ik hoop dat na de strijd tegen het lot van de plofkippen, de vleeskoeien, die er zo ‘designed’ en zielig wanstaltig uitzien, aangebonden wordt.
Het moet afgelopen zijn met dat geplof.