China heeft een brief laten circuleren waarin het de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, verzoekt een rapport over mensenrechtenschendingen in Xinjiang uit het zicht te houden, aldus Britse media. China dringt daar sinds eind juni bij diplomatieke missies in Genève op aan en vraagt landen om dat verzoek te ondertekenen om hun steun te betuigen.
Bachelet kreeg zware kritiek te verduren omdat ze zich te soft opstelde tegenover China tijdens haar bezoek in mei, wat een gouden kans had kunnen zijn om de mensenrechtensituatie in gebieden als Xinjiang en Tibet te onderzoeken en Peking verantwoordelijk te stellen voor zijn misbruiken tegen Oeigoeren en Tibetanen, maar het lijkt erop dat het eerste bezoek van het hoofd van het mensenrechtenorgaan een ‘verspilde historische kans’ bleek te zijn.
Het eerste bezoek van een VN-chef in 17 jaar aan China heeft de wereld vragen doen stellen over de rol van de Verenigde Naties in dit tijdperk en de mate van invloed die China heeft bij het verdraaien van meningen en het vormen van verhalen. De Chinese en aan de CCP getrouwe The Global Times meldde dat de verklaring van de VN-chef voor de rechten aan het einde van haar reis, waarin zij benadrukte dat haar reis geen ‘onderzoek’ was en dat dit ‘een gelegenheid was om rechtstreekse besprekingen te voeren – met de hoogste leiders van China’ over gebieden waaronder ‘mensenrechten’ ‘een klap in het gezicht was voor de westerse landen’. Een ander Chinees medium, CGTN, verklaarde dat het bezoek ‘een kans bood om de situatie op te helderen en een heleboel verkeerde informatie en andere dingen die naar buiten zijn gebracht, te verdrijven’.
Na de zesdaagse reis naar China gaf Bachelet geen openheid van zaken over de reis en zou het bezoek aan een gevangenis in Xinjiang een ‘Potemkin-achtige schijnvertoning’ zijn, meldde Radio Free Asia (RFA) onder verwijzing naar de in Washington gevestigde Campaign for Uyghurs. Volgens de directeur van de organisatie Rushan Abbas heeft de hoge commissaris zichzelf en haar kantoor te schande gemaakt door te weigeren China’s genocide te onderzoeken en aan te nemen, door het verhaal van het Chinese regime te herhalen, waardoor hun propaganda in de VN verder wordt versterkt. Abbas riep Bachelet op om haar functie neer te leggen. Bachelet zei intussen dat ze om persoonlijke redenen geen tweede ambtstermijn zou ambiëren.
De Internationale Campagne voor Tibet (ICT) heeft haar teleurstelling geuit over het bezoek van Bachelet aan China en gezegd dat deze reis een ‘politieke overwinning’ heeft opgeleverd voor het communistische regime. Volgens de Tibetaanse groepering heeft de VN-chef voor de rechten van de mens de beleidskaders van de Chinese Communistische Partij overgenomen, zowel op nationaal als op internationaal vlak.
Tientallen rechtengroeperingen zeggen dat de Chinese regering zich schuldig heeft gemaakt aan wijdverspreid misbruik en systematisch beleid van massale detentie, marteling, culturele vervolging en andere misdrijven tegen Oeigoeren en leden van andere Turkse groepen in Xinjiang die neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid.
Gerard Kind zegt
Beste redactie, nadat ik een paar heel goede artikelen in jullie krant op internet had gevonden van. o.a Edel Maex, besloot ik mij te abonneren.
Tot dusver kom ik vrij veel nieuws tegen waar het voor mij ontbreekt aan een duiding vanuit een boeddhistisch perspectief. Het lijkt me ook heel moeilijk voor een dagblad om dat te doen want er is tijd voor nodig. Mocht ik kiezen, dan zou ik per dag liever een echt goed, diepgaand artikel lezen met een boeddhistisch gedachtengoed dan nieuws dat ik ook elders kan vinden . Vriendelijke groet, Gerard.