Mongoolse boeddhisten hebben gisteren afscheid genomen van wat genoemd wordt de heilige relikwieën van de Boeddha die elf dagen door India waren afgestaan en overgebracht naar Mongolië. Volgens de boeddhistische traditie van Nalanda werden de heilige relikwieën van Boeddha in een religieuze processie naar de grote zaal gebracht waar een speciaal gebed werd uitgesproken door leden van de sangha.
De Indiase sangha werd geleid door 20e Bakula Rinpoche die de uit India meegebrachte heilige Boeddha relikwie droeg, terwijl de Mongoolse sangha werd geleid door Khamba Nomun Han en de Mongoolse heilige Boeddha relikwie werd gedragen door Manjushree lama. In de grote gebedshal werd een ritueel aangeboden door de sangha-leden. Na het uitvoeren van het speciale ritueel werden de beide heilige Boeddha relikwieën samengebracht buiten het klooster waar het grote publiek hun gebeden aanbood.
Aangezien het om een religieuze ceremonie ging, was er geen politiek leider aanwezig. Tegelijk met het brengen van de heilige relikwieën buiten het klooster, omringde een chakra de zon, hetgeen alle aanwezigen geluk bracht, aangezien dit in de Mongoolse traditie als een gezegend symbool wordt beschouwd.
De vier heilige relikwieën – bekend als de “Kapilvastu-relikwieën” – botresten die worden toegeschreven aan de historische Boeddha, werden begin deze maand in twee speciale kogelvrije kisten aan boord van een vliegtuig van de Indiase luchtmacht gebracht door een Indiase delegatie onder leiding van minister Rijiju van India. De heilige relikwieën van Boeddha, die worden beschouwd als een van de heiligste relikwieën van het boeddhisme, zijn na 29 jaar teruggekeerd naar Mongolië. Ze werden gedurende 11 dagen tentoongesteld in de Batsagaan Tempel in het Gandan Tegchenling kloostercomplex in Ulaanbaatar.
In 2015 werden de Heilige Relieken ondergebracht in de categorie “AA” van Antiquiteiten en Kunstschatten, die gezien hun delicate aard normaliter niet het land uit mogen worden gebracht voor tentoonstellingen. Op speciaal verzoek van de Mongoolse regering maakte de regering echter een uitzondering en stond zij toe dat de Heilige Relieken in Mongolië werden tentoongesteld om de culturele en spirituele betrekkingen tussen de twee landen te stimuleren.