Jetsün Khandro Rinpoche is de bekendste vrouwelijke Tibetaanse lama. Met haar perfecte Engels, strengheid en gevoel voor humor bracht zij het boeddhisme naar het westen. Dit portret is het derde deel van de vierdelige serie vrouwen en boeddhisme die de BOS dit jaar uitzendt.
Het boeddhisme werd er met de paplepel ingegoten bij Jetsün Khandro Rinpoche. Al op haar tweede werd zij herkend als de reïncarnatie van Yeshe Tsogyal, de eerste vrouwelijke Tibetaanse traditiehouder. Ook liet haar vader, de lama Mindrolling Trichen, haar op jonge leeftijd zijn klooster na.
De film volgt Khandro in het Mindrolling klooster in India, maar we reizen ook naar de VS, waar ze samen met haar zus het Tibetaans boeddhistisch centrum Lotus Garden oprichtte. Door Khandro’s westerse scholing op een internationale school in India was zij een van de weinige Tibetaanse leraren die perfect Engels spraken, en ze reisde net als haar mannelijke collega’s richting het Westen.
Voor filmmaker Babeth VanLoo was het een bijzondere gebeurtenis om in Amsterdam in de jaren negentig deze eerste vrouwelijke Tibetaanse leraar tegen te komen. Maar vooral Khandro’s leraarschap maakte indruk. En dat wordt voor de kijker gaandeweg voelbaar. Haar lessen kenmerken zich door strengheid en gevoel voor humor. Anders dan de meeste leraren is zij niet zozeer bezig met het volgen van de teksten, maar predikt zij de belichaming en de toepassing ervan in het dagelijkse leven. Iets waarvan zij zelf het lichtende voorbeeld is.
Uitzending op zondag 30 juni, 14:00 Ned. 2.
Rianne Schoenmakers zegt
Het beeld heerst dat vrouwen geen rol spelen in het boeddhisme. Hier wordt dat in elk geval genuanceerd. Wellicht kunnen vrouwen zich hier eerder mee identificeren. Mijzelf geeft dit een gevoel van hoop op gelijkheid, op verbinding, met zijn allen, samen! Ik ben zeer geïnteresseerd in de documentaire, ga zeker kijken!