De Tweede Kamer heeft de regering gisteren via een motie gevraagd om een onderzoek naar een verbod op de import en handel in dieren met een schadelijk uiterlijk. Het gaat daarbij om honden en katten met extreem korte snuiten, te kleine schedels of afwijkingen in het skelet.
De specifieke uiterlijke kenmerken waar deze dieren speciaal op worden gefokt, veroorzaken regelmatig ernstige aandoeningen. Zo zijn de dieren door hun te korte snuit vaak levenslang benauwd, kunnen ze pijnlijke oogziektes krijgen, gebitsproblemen en allerlei andere kwalen. In Nederland is het verboden om dieren te fokken met uiterlijke kenmerken die schadelijk kunnen zijn voor het dier. Dit geldt o.a. voor de mopshond en Franse bulldog.
Ondanks dat verbod wordt er nog altijd volop gehandeld in deze dieren. Zij worden illegaal gefokt in Nederland of geïmporteerd uit het buitenland. Dierenartsen worden nog dagelijks geconfronteerd met honden en katten die ernstig lijden onder het extreme uiterlijk dat bij veel mensen nog steeds erg populair is.
De motie van Wassenberg (PvdD), Van Campen (VVD) en Boswijk (CDA) is door de Tweede Kamer aangenomen en wordt toegejuicht door een brede coalitie van dierenartsen en dierenbeschermingsorganisaties die samenwerken onder de naam Fairdog.* Zij pleitten eerder dit jaar al voor een import- en handelsverbod voor deze dieren.
Dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht en Fairdog: ‘Kortsnuitige honden en katten hebben deze onnatuurlijke kenmerken omdat ze doelbewust zijn doorgefokt op die eigenschappen. Veel van deze dieren kunnen zich niet eens meer op natuurlijke wijze voortplanten. Door hun extreme uiterlijk lijden zij vaak onder tal van chronische gezondheidsproblemen zoals levenslange benauwdheid, hoofdpijn en oogziektes. Het is niet voor niets dat het fokken van deze dieren in Nederland is verboden. Maar dat fokverbod helpt niet zolang er nog volop gehandeld wordt in deze zieke dieren. Met een import- en handelsverbod kunnen we hopelijk snel een einde maken aan die constante aanvoer van dierenleed.’
* Een handels- en importverbod wordt gesteund door: Cynophylia, Caring Vets, Dibevo, Dierenbescherming, Dierencoalitie, Dier&Recht, Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde , Sophia Vereeniging, Stichting Stray