De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil een spoedwet aannemen die het mogelijk moet maken dat mensen live rellen verslaan via sociale media. Dit naar aanleiding van de rellen vorige week vrijdag in Rotterdam. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) roept de burgemeester op om professionele journalisten uitdrukkelijk buiten dit noodbevel te houden zodat zij ongehinderd hun werk kunnen blijven doen.
Volgens de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke waren de rellen van vorige week vrijdag in Rotterdam georganiseerd door criminelen om zo de confrontatie met de agenten aan te gaan. Op de vraag hoe dit voorkomen kan worden zei Aboutaleb dat hij graag wil dat mensen die dit soort rellen live verslaan via sociale media worden aangepakt. ‘Ze doen zich voor als journalist, maar dat is opruiing’, zei de burgemeester. Hij wil een spoedwet om de politie meer mogelijkheden te geven dit te kunnen stoppen.
In een mail aan de Rotterdamse burgemeester roept de NVJ met klem op ‘om professionele journalisten die houders zijn van een Landelijke Politieperskaart, alsmede journalisten die anderszins redelijkerwijs kunnen aantonen als professioneel journalist aan het werk te zijn, buiten de werking van de eventuele spoedwet of noodverordening te laten vallen’.
Dimitri zegt
Het oprecht aan het publiek willen laten zien wat er gaande is, lijkt me een goede zaak. Het willen verbieden ervan, geeft me er een onveilig gevoel over. Denk te begrijpen dat er vooral die avond veel te zien was wat de politie macht niet echt sterk over deed komen. En verslaan dat agenten met jasjes met FORENSISCH achterop, daders van het in brand steken van politie voertuigen slechts filmden met hun telefoons, op slechts enkele meters afstand, mij persoonlijk nogal verbaasde, maar vast ook flink bij hebben gedragen aan de rest van de beelden van ontvluchtte politie voertuigen, het gericht schieten op demonstranten omdat ze in doodsnood zouden verkeren. Want dan mag dat, naar het schijnt. Maar we konden zien dat er iemand idd neergeschoten werd, maar kon tegelijk geen agent zien die door het slachtoffer in doodsnood werd gebracht. Het kwam van een flinke afstand vandaan, het schieten. Wat van alles kan betekenen, dus altijd fijn als zoiets verslagen wordt, hopelijk in dit geval ook vanuit een ander gezichtspunt. Want was het wel gericht schieten op een demonstrant, vanaf flinke afstand, maakt dat een heel ander verhaal. Waar de live meekijkende mensen denk ik eerder door zouden besluiten daar maar niet heen te gaan, dan dat het zoals gevreesd, of iig dat argument, opruiend zou werken. Hoe dan ook, het lijkt me dat het veiliger zou blijven als iedereen weet dat alles verslagen wordt. En dan niet alleen door de talloze camera’s die er al hangen en in de lucht erboven hangen, want die zijn niet openbaar in te zien, de opnames achteraf. Maar idd, wel van belang is het dat het verslaan van zoiets als die avond, met de juiste intenties gebeurd. Als dit al anders kan. Je legt tenslotte vast wat er gebeurt. En de één zal wat meer focus voor politie optreden hebben en de ander meer begaan met de demonstranten. Twee verslaggevers met twee verschillende focussen… en je hebt het geheel. En of het nou extra mensen aantrekt die het zien gebeuren op social media… denk dat geluiden van helicopters en vuurwapens en vuurwerk zonder te weten wat er gaande is, mensen eerder beweegt om er even te gaan kijken. En mensen vanuit andere plaatsen… die zullen ze toch wel tegen weten te houden?! Nee, geen pottenkijkers weren! Net als de talloze camera’s all over the city invloed heeft op het gedrag van de gemiddelde burger, zal het korps met hun geweldsmonopolie, ook invloed ondervinden van het feit gewaar te zijn gefilmd te worden wat hopelijk het volgen van hun regels waarborgt. Vreemd verzoek! Slecht argument!
Pluis zegt
Zeer verontrustend! Elke verdere vorm van censuur is verwerpelijk!
De burger heeft recht om te zien wat er zich werkelijk afspeelt. De pers (MSM) laat zich steeds meer muilkorven, daarom is burgerjournalistiek zo belangrijk!
Er gaat te veel mis, en de geweldsmonopolie moet moet goed gemonitord kunnen worden door burgers, alleen dan kan het vertrouwen vd burgers in politie en bestuur gewaarborgd blijven!. Zeker in deze tijd van het verschuiven v grenzen en sluipende dictatuur.
Wij willen geen DDR worden!
Joop Ha Hoek zegt
De pers laat zich steeds meer muilkorven, waaruit blijkt dat, Pluis, wil je dat aantonen.