Op World Press Freedom Day (3 mei) riep de International Campaign for Tibet (ICT) de Chinese regering op om de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid te waarborgen door het opheffen van iedere vorm van censuur en intimidatie van journalisten in de Tibet te stoppen.
“Pogingen van de Chinese regering om toetsing van Tibet door de internationale media tegen te houden, zijn mislukt”, zei Tsering Jampa, executive director van International Campaign for Tibet Europe. “Het verbod op buitenlandse journalisten en de opsluiting van Tibetaanse journalisten versterken alleen maar het gevoel dat de Chinese regering iets te verbergen heeft in Tibet. Chinese propaganda over gelukkige en vredige Tibetanen heeft geen enkele geloofwaardigheid bij functionarissen van regeringen en de VN, en bij journalisten van onafhankelijke nieuwsdiensten.’
“Artikel 35 van de grondwet van de Volksrepubliek China garandeert burgers vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Deze garantie wordt op ernstige wijze geschonden. China heeft een van ’s werelds meest restrictieve media omgevingen, en groepen die over de internationale media waken. Gemeld wordt dat de situatie in Tibet slechter is, dan in andere gebieden van de Volksrepubliek China. In de afgelopen vier jaar is het aantal Tibetaanse journalisten, dat gevangen gezet is in China, meer dan verdubbeld, aldus een speciaal verslag over China door het Comité ter Bescherming van Journalisten. Ondertussen merkt Freedom House, in haar ‘Persvrijheid 2013 China Landen Rapport‘ op, dat een aantal van de journalisten, die de langste gevangenisstraffen in China uitzitten, Tibetanen en Oeigoeren zijn.
In de Tibetaanse gebieden van de provincies Sichuan en Gansu, hebben lokale autoriteiten vorig jaar communicatienetwerken meerdere malen volledig stilgelegd met het doel om de verspreiding van informatie over zelfverbrandingen, die daar plaatsvinden, te stoppen. Aangezien het aantal zelfverbrandingen toenam, namen de autoriteiten hun toevlucht tot meer draconische maatregelen. Freedom House bericht:
“In maart berichtten toezichthouders en Tibetaanse mensenrechtengroepen dat de autoriteiten in acht gemeenten in de provincie Gansu openbare aankondigingen hadden geplaatst, waarin zij dreigden met “harde klappen en marteling” voor diegenen die betrapt worden op het verspreiden van schriftelijke documenten, online boodschappen, of audio-bestanden met “ideeën voor het splitsen van de natie.”
In 2013 hebben de Chinese autoriteiten Tibetanen gearresteerd voor het bezit en verspreiden van foto’s van mensen die zichzelf in brand hadden gestoken. Zij werden aangeklaagd voor opzettelijke doodslag en ‘separatisme’ en veroordeeld tot straffen variërend van twee tot 13 jaar gevangenis.
Buitenlandse journalisten mogen eveneens Tibet niet in en de in de Tibetaanse taal gemaakte radio-uitzendingen van de Voice of America (VOA) en Radio Free Asia (RFA) en de Engels-service van de BBC worden voortdurend gestoord. Websites, blogs en Weibo postings in de Tibetaanse taal worden eveneens gecensureerd. Een studie gepubliceerd door de Carnegie Mellon University meldt dat een veel hoger percentage van berichten uit de Autonome Regio Tibet en de provincie Qinghai, waar de overgrote meerderheid van de bewoners Tibetaan zijn, zijn verwijderd door censors, dan die uit Beijing en Shanghai.
Ondanks de zware Chinese beperkingen blijven Tibetanen manieren zoeken om te communiceren met de buitenwereld. Toegewijde luisteraars blijven hun best doen om de toegang te krijgen tot de uitzendingen van VOA en RFA. Bloggers zoals Tsering Woeser, die door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken als ‘Woman of Courage’ werd geëerd, blijven rapporteren over de omstandigheden in Tibet ondanks de beperkingen in haar bewegingsvrijheid en andere vormen van intimidatie.
In het licht van de toenemende beperkingen op de vrijheid van de media in Tibet, roept ICT de regering van de Volksrepubliek China op de willekeurige opsluiting, toezicht en intimidatie van Tibetaanse journalisten te stoppen en internationale journalisten toegang te verschaffen tot Tibet en andere Tibetaanse gebieden.
Bron ICT.
Tom zegt
Dit artikel zet voor mij de dingen die hier in Nederland spelen, weer in het juiste perspectief……