Vandaag vierden vertegenwoordigers van religieuze groeperingen in Nederland met politici en gasten in de Grote Kerk in Den Haag de zogeheten Prinsjesdagviering. Sinds ruim twintig jaar begint Prinsjesdag met de Prinsjesdagviering. Vanouds kon de organisatie 1200 genodigden ontvangen in de Grote Kerk in Den Haag. Dit jaar kunnen 700 genodigden in de Jacobuskerk aan de Parkstraat de viering bijwonen, net als in 2020, omdat de Troonrede in de Grote Kerk plaatsvindt.
Met de viering geven de religies en levensbeschouwingen een positieve en bemoedigende boodschap aan bewindspersonen, parlementariërs en burgers. Ze laten zien dat de spirituele rijkdom van hun tradities een inspiratiebron is voor het werken aan een vreedzame, rechtvaardige, duurzame en inclusieve samenleving. De dag heeft als thema ‘Samen leven na de crisis – omhels het leven’. Ook dit jaar kunnen regering, parlement en burgers inspiratie gebruiken om gericht te blijven op het goede leven. Traditiegetrouw wonen leden van het kabinet, het parlement en het Haagse College van B&W de viering bij.
Namens de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) sprak Carolien Balt de volgende tekst uit:
‘Omhels het leven
Antwoord aan het kind: alles mag er zijn, er hoeft niks weg. Ook als je je zorgen maakt over iets of verdriet hebt of boos bent…niets hoeft weg, je mag het allemaal omarmen, alle gevoelens!
Omhelzen is een hele mooie handeling. We stappen naar iemand toe en openen onze armen wijd. Dan geven we de ander een warme omhelzing, en tegelijkertijd ontvangen we zelf ook een omhelzing van de ander. Dat is zo prachtig van omhelzen, het is geven en ontvangen inéén !
In de boeddhistische traditie van Leven in Aandacht van de zenleraar Thich Nhat Hanh bestaat een heuse knuffelmeditatie. Tijdens de omhelzing ademen beide mensen drie keer langzaam in en uit.
Het belangrijkste is de handeling, die vooraf moet gaan aan het omhelzen, de handeling van het wijd openen van onze armen. Openstaan voor de ander om tegelijk te kunnen geven en ontvangen!
Dit is het thema van vandaag: omhels het leven, openstaan voor alles wat zich aandient in het leven, voor de prachtige en goede dingen, maar ook voor alles dat we liever niet hebben. Alleen door open te staan, kunnen we het leven ontvangen. Als we ons afsluiten en met onze handen afwerende gebaren maken, kunnen we ook de waardevolle lessen, die moeilijkheden ons vaak brengen, niet ontvangen.
We moeten goed wakker zijn om het leven te kunnen omhelzen. Ernstige gebeurtenissen, zoals de coronapandemie, kunnen ons wakker schudden. Ontwaakt in een nieuw bewustzijn met liefde, aandacht en zorg voor elkaar.
In zijn ochtendgatha (= vers) zegt Thich Nhat Hanh:
Terwijl ik deze ochtend wakker word, glimlach ik.
Vier en twintig gloednieuwe uren liggen voor mij.
Ik beloof elk moment volledig te (be)leven
en mijn ogen te gebruiken om
met mededogen naar alle wezens te kijken’
Sinds 2000 organiseren twintig landelijke en Haagse religieuze en levensbeschouwelijke organisaties gezamenlijk deze bijeenkomst. Een unieke samenwerking van bahá’ís, boeddhisten, brahma kumaris, christenen, hindoes, humanisten, joden, moslims, sikhs en soefi’s. Een veelkleurig moment van bezinning bij de opening van het parlementaire jaar. Voor een bezielde democratie.
De levensbeschouwelijke tradities binnen de commissie die deze viering inhoudelijk heeft voorbereid, stelde de zinvraag centraal. Vallen we terug in onze oude gewoontes, waarvan sommige vast erg goed waren, maar andere ook niet? Of leren we lessen van de uitzonderingstoestand waarin de pandemie ons collectief, zelfs wereldwijd, gedwongen heeft?
Wat ons allen verbindt is het bewustzijn dat het leven een geschenk is. Met een geschenk hoor je zorgvuldig om te gaan. ‘Omhels het leven’ is daarom het thema van de komende Prinsjesdagviering 2021 geworden. ‘Omhels’, omdat de beperkingen in de tijd van de pandemie omhelzingen verbieden en zoveel mensen ernaar hunkeren aangeraakt te worden, lichamelijk en spiritueel. ‘Het leven’, omdat het goed is dat leven niet als vanzelfsprekendheid te beschouwen, maar na te denken over wat het goede leven voor ons betekent. Hoe ziet het leven dat wij willen omhelzen eruit? Hoe omhelzen wij dit samen in en met al zijn positieve en minder positieve kanten? Alle aangesloten tradities zullen vanuit de eigen overtuiging en praktijken reflecteren op dit thema.
De Prinsjesdagviering wordt georganiseerd door landelijk en Haagse religieuze en levensbeschouwelijke organisaties. Al deze participerende organisaties aanvaarden de parlementaire democratie als beginsel voor de Nederlandse samenleving.