De anticorruptie-commissie in het door de militairen geregeerde boeddhistische Birma (Myanmar) zegt te hebben vastgesteld dat de afgezette leider Aung San Suu Kyi steekpenningen heeft aangenomen en haar autoriteit heeft misbruikt om voordelige voorwaarden te krijgen bij vastgoedtransacties.
Tegen de staatsraad zijn meerdere aanklachten ingediend. Zo wordt ze geconfronteerd met twee aanklachten wegens het overtreden van de wet op het beheer van natuurrampen omdat ze tijdens de verkiezingscampagne van 2020 de beperkingen van de COVID-19-pandemie zou hebben overtreden; het illegaal importeren van walkietalkies die voor haar lijfwachten bestemd waren; en het zonder vergunning gebruiken van de apparatuur.
Het aannemen van steekpenningen in contanten en goud behoren tot de laatste beschuldigingen tegen Suu Kyi. In het rapport stond dat de anticorruptie-instantie had ontdekt dat Suu Kyi illegaal 600.000 dollar en zeven goudstaven had aangenomen van de voormalige hoofdminister van de regio Yangon, een politieke bondgenoot. Ook zou Suu Kyi haar positie hebben misbruikt om huurwoningen te verkrijgen tegen lagere prijzen dan de marktprijzen voor een liefdadigheidsstichting die naar haar moeder is genoemd en waarvan zij voorzitter is. Zij kan veroordeeld worden tot vijftien jaar gevangenisstraf.
De advocaten van Suu Kyi ontkennen de beschuldigingen al sinds de staatsgreep van de junta toen ze voor het eerst naar voren werden gebracht door het militaire regime dat haar gekozen regering omverwierp tijdens een staatsgreep in februari van dit jaar. De bevindingen van de commissie komen op een moment dat aanklagers hun zaak over afzonderlijke beschuldigingen tegen Suu Kyi gisteren voor een rechtbank presenteerden.
De aanhangers van Suu Kyi zeggen dat alle aanklachten politiek gemotiveerd zijn en een poging om haar in diskrediet te brengen en de machtsovername door het leger te legitimeren. Vorig jaar koos een ruime meerderheid van de Birmezen massaal op Suu Kyi’s partij, de Nationale Liga voor Democratie.
Indien Suu Kyi wordt veroordeeld voor een van de overtredingen, kan zij worden uitgesloten van deelname aan de volgende verkiezingen, mochten die er komen. De junta heeft beweerd dat zij binnen een jaar of twee nieuwe verkiezingen zal organiseren. Het Birmese leger regeerde Myanmar 50 jaar lang na een staatsgreep in 1962, en hield Suu Kyi 15 jaar lang onder huisarrest na een mislukte volksopstand in 1988 tegen de heerschappij van het leger.
Bert Dorrestijn zegt
Het is te triest voor woorden…….het volk en de goedwillenden lijden onder de drogredenen en leugens om Augn Suu Kyi in een kwaad daglicht te stellen…….machtswellust heet dat…
Joop Ha Hoek zegt
Deze vrouw heeft het militaire bewind altijd gesteund, ook toen militairen Rohingya moslims in Birma over de kling joegen, vrouwen verkrachtten, kinderen doodden, dorpen platbranden. Meer dan 700.000 Rohingya vluchtten naar Bangladesh, in Birma worden ze als statelozen gezien. Vorig jaar nam Aung San Suu Kyi voor het internationaal strafhof in Den Haag ondanks internationale druk het op voor de geüniformeerde moordenaars in haar land. Nu krijgt ze een koekje van eigen deeg, ze ervaart nu hoe het voelt als je in de steek gelaten wordt. Dat laat natuurlijk onverlet dat het gedrag van de junta ten opzichte van de burgers- honderden doden, afkeuringswaardig is. Birma is een overwegend boeddhistisch land, ook boeddhisten schuwen geweld niet.
Bert Dorrestijn zegt
Dank je voor je nuance. De wereld is helaas complexer dan ik dacht……….