Bezorgde burgers vanuit heel Nederland waken sinds 19 april 12.05 uur non-stop voor een krachtig klimaatbeleid in het regeerakkoord. Op maandag 31 mei om 4.05 uur duurde deze wake precies duizend uur. De klimaatwake vindt overdag plaats bij de ingang van het Catshuis en ‘s nachts vanuit huizen door heel Nederland. Iedereen die zich zorgen maakt over de klimaatcrisis kan meedoen. De klimaatwakers vinden dat de volgende regering de klimaat- en ecologische crisis ook als crisis moet behandelen en – net als bij de coronacrisis – moet doen wat nodig is. Als welvarend land met een grote ecologische voetafdruk moet Nederland een voortrekkersrol nemen in de aanpak van deze crises.
Iedereen waakt op zijn eigen manier, bijvoorbeeld door samen te praten, voor te lezen of door gewoon stil te zijn. Woordvoerder Rozemarijn van ‘t Einde. ‘Er zijn deelnemers uit heel Nederland, vooral tijdens de online nachtwake. Ook mensen die nooit eerder hebben gedemonstreerd voelen zich geroepen om te waken. ‘s Nachts ontstaan vaak mooie ontmoetingen. Wakers delen hun bezorgdheid over de klimaatcrisis. Iemand schreef op onze site: “In de stilte van het waken vanavond werd ik overvallen door een intens medelijden met de aarde, die zo uitgebuit, misbruikt en kapot gemaakt wordt. “De vorige regeringen hadden nauwelijks aandacht voor de klimaatcrisis. Als welvarend en innovatief land lopen we achteraan in de aanpak van de klimaatverandering, gênant.”
Klimaatrechtvaardigheid
Ruim veertig organisaties ondersteunen de Klimaatwake, waaronder Cordaid. Directeur Kees Zevenbergen: “Het is soms moeilijk voor te stellen als inwoner van Nederland dat in veel landen klimaatverandering nu al een dagelijkse realiteit is, met grote consequenties voor de mensen daar. Oogsten mislukken, extreem weer en natuurrampen nemen toe, met als gevolg overstromingen en zware stormen. Mensen moeten noodgedwongen vluchten naar veiliger plekken. Daarom roepen we de Nederlandse regering en de internationale gemeenschap op om nu al meer te doen om de oorzaken van de klimaatverandering aan te pakken en om de gevolgen ervan te verminderen. Nu dus, en niet pas over 10 of 20 jaar.”
Noodzaak wake
De meeste Nederlanders proberen duurzaam te leven, maar de overheid en grote bedrijven doen veel te weinig om de klimaatcrisis te verminderen. Dat blijkt ook uit de rechtszaak van Urgenda tegen de overheid en vorige week de klimaatzaak tegen Shell. ‘Deze twee rechtszaken laten zien dat wanneer bezorgde burgers niet zomaar opgeven er wel degelijk verandering kan komen,’ zegt Van ‘t Einde, Daar houden we ons aan vast. We roepen iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat op om twee of drie uur mee te waken.’
Humanitaire hulporganisaties: Oxfam Novib, ZOA, Cordaid, CARE Nederland, Tearfund, Hivos, ActionAid
Politieke jongerenorganisaties: PINK! (PvdD), ROOD (SP), OPPOSITIE (DENK), DWARS (GL), Jonge Socialisten (PvdA), PerspectieF (CU) en Jonge Democraten (D66)
Levensbeschouwelijke organisaties: Micha Nederland, Groene Kerken, Initiatives of Change, Humanistisch Verbond, Vegan Church, Maha Karuna Ch’an, Laudato Si’
Agrarische organisaties: Toekomstboeren, Caring Farmers
Milieuorganisaties: Grootouders voor het Klimaat, Code Rood, IVN Natuureducatie, De Natuur en Milieu Federaties, Reclame Fossielvrij, ASEED Europe, Cycling 4 Climate, Warme Groet, A Comfort Blanket for our Planet, DeGoedeZaak, Wegwijs Burgerbelangen, Bewust Den Haag, Jonge Klimaatbeweging, De Klimaatmoeders, MBO for Climate, Extinction Rebellion, Fridays For Future, Youth for Climate, Christian Climate Action, Amelisweerd niet geasfalteerd, Fossielvrij NL, De Vlinderstichting, WISE, Greenpeace en Milieudefensie.
Al deze organisaties en hun achterban maken zich zoveel zorgen over het klimaatbeleid dat zij een maandenlange wake noodzakelijk achten.