Op 13 april heeft de Dalai Lama in Zwitserland aan vijf voor hem bijzondere personen de ‘Light of Truth Award’ van International Campaign for Tibet uitgereikt voor hun volgens de ICT uitzonderlijke bijdragen aan de Tibetaanse zaak.
De laureaten van 2013 zijn:
De Nederlandse professor emeritus internationaal recht Theo van Boven voor het onder de aandacht brengen van de mensenrechtenschendingen in Tibet, zowel binnen als buiten de VN tijdens zijn functie als speciaal VN- Rapporteur tegen Marteling. De 90-jarige Britse diplomaat Robert Ford voor zijn levenslange pleitbezorging voor Tibet. Hij was een van de weinige westerlingen die vóór 1950 in Tibet werkte voor de Tibetaanse regering, Hij werd door de Chinezen vijf jaar gevangen gezet.
Mevrouw Sigrid Joss-Arnd, oud-functionaris van het Zwitserse Rode Kruis, voor haar betrokkenheid bij de opvang van Tibetaanse vluchtelingen in diaspora sinds begin jaren zestig. De International Commission of Jurists voor het uitgeven van toonaangevende rapporten inzake de mensenrechten in Tibet. En de Duitse politicus Christian Schwarz-Schilling voor zijn bijdrage aan de dialoog tussen China en Tibet.
De Dalai Lama eerde iedere ontvanger van de Light of Truth Award individueel en zei: “Jullie zijn allen langdurige vrienden en supporters van Tibet, waarvoor wij onmetelijk dankbaar zijn. Zoals u weet, is de drijfkracht van het Tibetaanse volk onverzwakt en de kracht van de waarheid blijft sterk.” Hij zei dat de gesloten, autoritaire samenleving onder de Chinese Communistische Partij in de toekomst niet stand zal houden, en dat de Tibetaanse geest “zal doorgaan van generatie op generatie”. Onder verwijzing naar de leeftijd van de prijswinnaars, die voornamelijk van zijn eigen generatie waren, zei de Dalai Lama dat als het te lang duurde dan “deze groep het wellicht niet meer zou meemaken, maar als het eerder gebeurt dan kunnen jullie het misschien zien vanuit je rolstoel”.
Sikyong dr. Lobsang Sangay, sinds 2011 hoofd van de Centrale Tibetaanse Administratie, bood als speciale gast van ICT zijn gelukwensen en oprechte dankbaarheid aan International Campaign for Tibet, de prijswinnaars van de Light of Truth Award, en de vrienden over de hele wereld voor hun genereuze steun aan Tibet. Dr. Sangay sprak uitgebreid over Tibetaanse democratie in ballingschap, met nadruk op de toewijding van de Dalai Lama voor de regeringshervorming, de uitersten die Tibetanen zijn gegaan om deel te nemen aan het verkiezingsproces in ballingschap.
Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet: “Deze opmerkelijke bijeenkomst brengt mensen samen met een unieke, historisch band met zowel de Dalai Lama als de Tibetaanse zaak. De mondiale voetafdruk van de laureaten de Light of Truth Award dit jaar – Zwitserland, Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Uruguay – is bewijs van onze gemeenschappelijke menselijke reactie op onrecht. Hun levenservaring legt getuigenis af van het belang van vastberadenheid, uithoudingsvermogen en waarheid in het tegengaan van onrecht en onderdrukking.”
Twee van de prijswinnaars citeerden ervaringen tijdens hun jonge jaren over het leven onder buitenlandse bezetting in Europa en de daarmee samengaande onderdrukking als reden voor hun steun aan de vrijheidsstrijd van Tibet gedurende hun leven.
Professor van Boven, één van de laureaten, prees het werk van ICT ten behoeve van de Tibetanen: “Ik moet hier het belang van verdediging van mensenrechten door International Campaign for Tibet vermelden. We moeten hen onze volledige en oprechte steun geven.”
ICT Light of Truth Award is de meest prestigieuze prijs in de Tibetaanse beweging en is door de jaren heen uitgereikt door de Dalai Lama namens ICT. Eerdere laureaten waren onder meer aartsbisschop Desmond Tutu, de wijlen Václav Havel, de Chinese geleerde en schrijver Wang Lixiong, Elie Wiesel, Martin Scorsese en het volk van India.
International Campaign voor Tibet (www.savetibet.org) markeerde op 15 maart haar 25 jarig bestaan. Op deze dag in 1988 werd de International Campaign for Tibet opgericht om het Tibetaanse volk te steunen in haar strijd voor de mensenrechten en democratische vrijheden. Van een handvol toegewijde individuen is ICT uitgegroeid tot een internationale organisatie, geïnspireerd door de visie van de Dalai Lama. International Campaign for Tibet werkt samen met de parlementen, VN-organen en voert publiek campagne om de mensenrechten en de democratische vrijheid voor het Tibetaanse volk te bevorderen.
Bron ICT.