Twee weken nadat bezorgde burgers van Extinction Rebellion (XR) meerdere dagen de Zuidas in Amsterdam blokkeerden met de eis ‘Lobby eruit, burgers erin’ en een pleidooi voor een burgerberaad komt de Tweede Kamer in actie. Een brede coalitie van CDA, GroenLinks, D66, SGP, SP, PvdA, ChristenUnie en PvdD heeft woensdag 7 oktober gehoor gegeven aan deze oproep en een motie ingediend om burgers een belangrijke rol te geven in nieuw beleid voor de klimaatcrisis.
De motie verzoekt de regering “een overzicht voor te bereiden waarin de mogelijkheden van burgerpanels met de voor- en nadelen en de ervaring in Nederland en in het buitenland worden beschreven en deze voor de verkiezingen in maart 2021 te presenteren, zodat eventuele besluitvorming hierover bij de kabinetsformatie kan plaatsvinden.”
Pleidooi voor burgerberaad sinds 2018
XR roept de regering al sinds 2018 op om eerlijk te zijn over de ernst van de klimaat- en ecologische crisis en bijpassend beleid te maken, met een centrale rol voor een burgerberaad. Daarin besluit een gelote doorsnede van de Nederlandse bevolking, geïnformeerd door wetenschappelijke experts, over oplossingen voor de klimaatcrisis, biodiversiteitsverlies en andere ecologische ontwrichting. Dit voorjaar organiseerde Frankrijk zo’n burgerberaad met de Convention Citoyenne pour le Climat.
Woordvoerder Jelle de Graaf van XR benadrukt: “Deze motie is een grote stap in de goede richting, maar we moeten niet vergeten dat een burgerberaad een middel is om democratisch tot beleid te komen dat recht doet aan de ernst van de klimaat- en ecologische crisis. Het is zaak er nu voor te zorgen dat het burgerberaad blijft staan en niet eindigt als veredelde inspraakavond zonder ambitie.”
Extinction Rebellion zegt de voortgang van de motie nauwlettend te volgen: “We blijven het gesprek aangaan met Kamerleden en de regering, en zullen in de toekomst ook nieuwe acties ondernemen rondom het burgerberaad. Het is de leefbaarheid van onze planeet die op het spel staat.”