Afgelopen zondag zond omroep Human de aflevering van Het filosofisch kwintet over politiek en manipulatie uit op NPO 1. In deze aflevering spreekt Clairy Polak samen met haar gasten over leugens en bedrog, de rol van media binnen de politiek, en hoe digitale technologie de politiek verandert. Kun je wel politiek bedrijven zonder vuile handen te maken? Heiligt het doel de middelen? Wie heeft eigenlijk macht, de kiezer of de politicus?
Het aan banden leggen van misinformatie is volgens politiek columnist Tom-Jan Meeus (NRC) een taboe dat moet worden doorbroken. Het is voor kiezers steeds moeilijker om werkelijkheid van ruis te scheiden.
“Een democratie kan niet zonder betrouwbare informatie, daarom is versnippering van nieuws zo gevaarlijk,” waarschuwt ook filosoof Jeroen de Ridder.
Twitter weert al politieke advertenties, terwijl Facebook nauwelijks maatregelen treft tegen misinformatie in politieke advertenties. Dat laatste opent voor kwaadwillenden de mogelijkheid om vlak voor de verkiezingen met een stortvloed aan desinformatie de uitslag te beïnvloeden en daarmee de toekomst van een land. Met behulp van nieuwe vormen van kunstmatige intelligentie verloopt die beïnvloeding steeds fijnmaziger. Via sociale media als Facebook krijgt iedere groep een andere, specifiek gerichte, boodschap te zien.
Volgens filosoof Daan Roovers is het gevaar van een ‘kaping van de verkiezingen’ in te dammen. Dan moet het politiek systeem alleen minder afhankelijk worden van één verkiezingsdag in de vier jaar: “Verkiezingen kunnen op die manier makkelijk gekaapt worden, dus moeten we vaker dan eens in de vier jaar het debat voeren. Politiek gaat niet over een stem, maar over het vormgeven van de wereld.”
https://www.human.nl/het-filosofisch-kwintet/kijk/overzicht/seizoen-2020/aflevering-2.html