Een half jaar geleden, op 15 januari 2020 – zijn verjaardag – stond ineens zonder toestemming een bronzen beeld van dr. Martin Luther King, jr. in het naar hem vernoemde park in Amsterdam. En nu mag hij officieel blijven staan. De onthulling is op 5 juli 2020.
In dit bijzondere tijdsgewricht waarin Black Lives Matter meer dan ooit actueel is, wordt dat met speciale gasten en sprekers tijdens een kleine coronaproof onthulling gevierd. De plechtigheid heeft geen openbaar karakter. Het beeld is onderdeel van het project Monument for Martin Luther King, meer hierover op https://www.mlk50.nl/
Programma zondag 5 juli.
15.45 Inloop in Martin Luther Kingpark, Amsterdam
16.00 Openingswoord Tiers Bakker, gemeenteraadslid Amsterdam
16.05 Onthulling beeld en toespraak door Harcourt Klinefelter,
voormalig perschef van dr. King
16.25 Babs Gons, spoken word artist
16.30 Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid
16.40 Patricia Kaersenhout, kunstenaar
16.50 Babs Gons, spoken word artist
16.55 Airco Caravan, kunstenaar
17.00 We shall overcome, door cellist Vincent de Lange
Harcourt Klinefelter is burgerrechtenactivist, dominee en de voormalige perschef van dr. Martin Luther King. Hij nam beroemde speeches op om ze editen voor uitzending en liep met zijn bandrecorder en microfoon mee met de mars van Selma naar Montgomery in 1965. Na de dood van dr. King heeft hij zijn leven gewijd aan wereldvrede en de voortzetting van de Droom. Zijn biografie ‘Het leven van een vredesapostel’ verscheen in het Nederlands en Engels, met een voorwoord van de zoon dr. King, Martin Luther King III.
Martin Luther King, oorspronkelijk Michael Luther King, jr. (Atlanta (Georgia), 15 januari 1929 – Memphis (Tennessee), 4 april 1968), was een Amerikaanse baptistendominee, politiek leider en een van de prominentste leden van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging.
King werd beroemd in de jaren 1950 en 1960 dankzij zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten, onder meer door de mars naar Washington op 28 augustus 1963 en het boycotten van stadsbussen die blanken bevoordeelden. Zijn verbale en retorische vaardigheden en charismatische uitstraling leverden hem veel roem op, maar King had ook vijanden. Tijdens de betoging in 1963 hield hij op de trappen van het Lincoln Memorial zijn legendarische toespraak “I Have a Dream”, waarin hij zijn hoop uitsprak dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. Een jaar later, op 10 december 1964, kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.
In 1968 werd Martin Luther King op 39-jarige leeftijd doodgeschoten terwijl hij op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis stond. Dit was een tragisch dieptepunt in de roerige jaren 1960, waarin ook andere progressieven en voorvechters van burgerrechten in de Verenigde Staten, zoals president John F. Kennedy (november 1963), Malcolm X (februari 1965) en Robert F. Kennedy (juni 1968), slachtoffer werden van geweld.
Voor velen is Martin Luther King een symbool voor de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten gebleven. De derde maandag in januari is in de VS de Martin Luther Kingdag, een nationale feestdag, gewijd aan King en zijn gedachtegoed.
Airco Caravan
Airco Caravan, de organisator van het project rond Martin Luther King, is een Amsterdamse beeldend kunstenaar die opkomt voor de rechten van Tibetanen. In mei 2014 ontving de Dalai Lama in het Parkhotel in Rotterdam voor zijn verjaardag op 6 juli een door haar samengesteld en bedacht schilderij ‘Made in China’. Het werk is in delen door zestien kunstenaars in China gemaakt, zonder dat ze wisten waar ze mee bezig waren. Airco stelde het in Nederland samen.
Het originele 16-delige schilderij, dat 120×160 cm groot is, zal de Dalai Lama worden aangeboden door International Campaign for Tibet, de Tibet Support Group en het internationale United Nations for a Free Tibet. Zij zullen het schilderij naar Dharamsala sturen of het persoonlijk aan de Dalai Lama aanbieden. In het Kunstfort Asperen in Acquoy hing een op dezelfde wijze vervaardigd exemplaar, maar dan met een afmeting van vier bij drie meter. Het maakt onderdeel uit van de expositie Boeddha in de Linie, waaraan Airco Caravan in maart dit jaar deelnam.
Airco Caravan liet via Nederlandse bedrijven in Chinese schilderateliers in China, delen van het gelaat van de Dalai Lama maken. De een schilderde een oor, de ander een mond zonder dat de kunstenaar op de hoogte was van het geheel. Een afbeelding van de spirituele leider van Tibet is in Tibet en China streng verboden is. Eenmaal afgeleverd in Nederland monteerde Airco de zestien doeken een elkaar, zodat een portret ontstond van de Dalai Lama.
In 2013, op de verjaardag van de Dalai Lama, toonde Airco het grote doek bij de Chinese ambassade in Den Haag, waar in aanwezigheid van onder andere Tsering Jampa het personeel van de Chinese ambassade in Den Haag een verjaardagstaart zou worden aangeboden.
Boeddha in de linie
In de maanden maart en april 2014 verbleven vier boeddhistische kunstenaars op Fort Werk aan het Spoel. Ze werkten in het atelier en sliepen in één van de bomvrije ruimten van het fort. Twee weken lang gingen ze het isolement aan met de natuur, de kunst en de boeddhistische beoefening. Geen vervoer, geen mobiele telefoon, geen wifi… De boeddhistische omroep en het Boeddhistisch Dagblad volgden dit experiment op de voet. Op 14 september 2014 zond de omroep een documentaire uit over dit unieke project.