Bomen uit twee verschillende werelddelen zingen op zaterdagavond 30 mei live de sterren van de hemel. Tijdens het eerste internationale bomenquarantaineconcert ter wereld geven een Nederlandse en Amerikaanse kunstenaar de gebladerde aardbewoners letterlijk een stem door hun sapstromen, fotosynthese en ‘ademhaling’ om te zetten naar muziek.
Kunstenaars Bert Barten uit Amsterdam en Scot Gresham-Lancaster uit San Francisco willen mensen met het bomenconcert dichter bij de natuur brengen. Met een livestreamverbinding tussen de twee continenten laten ze een Nederlandse Wilg en een Californische Pruimenboom live op elkaar reageren.
Ritmes
“Bomen produceren trillingen en vibraties die wij niet horen maar die er wel zijn”, zegt initiatiefnemer Bert Barten. “Het is heel ontroerend als je hoort dat een boom van binnen echt leeft en met verschillende geluiden reageert op zijn groeiproces en omgeving. Als je dat geluid versterkt komen daar prachtige ritmes uit. Mijn doel is dat mensen zich hierdoor meer verbonden gaan voelen met de natuur en zich bewust worden van de verwevenheid van ons bestaan.”
Quarantaine
Met hulp van wetenschappers verzamelde Barten jarenlang interne geluiden van bomen uit verschillende werelddelen. “Bomen lijken statisch, maar ze staan voortdurend in contact met hun omgeving”, verklaart hij. “Ze hebben hun eigen dagritme en reageren op weersomstandigheden.” Het idee voor een internationaal bomenconcert is ontstaan door de coronaquarantaine. “Normaal is het onmogelijk om bomen uit verschillende continenten op elkaar te laten reageren”, aldus Barten. “Maar via livestream kan dat wel.” De Nederlandse Wilg en de Amerikaanse Pruimenboom worden met sensoren aangesloten die de vibraties van hun binnenste meten.
Pittig ritme
De twee bomen worden tijdens het livestreamconcert begeleid door soortgenoten uit Brazilië, Guatemala, Polen, België en Frankrijk. “Het concert wordt volledig gecomponeerd door de bomen”, vertelt Barten. “Wij vertalen alleen de vibraties die ze afgeven naar geluid. Alleen de snelheid van de bomen uit het ‘achtergrondkoor’ hebben we aangepast. Een boom ademt namelijk maar 1 keer per dag en de sapstromen hoor je vooral overdag als de boom drinkt. Om tot een wat pittiger ritme te komen is hun geluid van enkele maanden gecomprimeerd naar een uur.”
Boom planten
Het livestreamconcert door de bomen uit Nederland en de Verenigde Staten begint op zaterdag 30 mei om 20.00 uur Nederlandse tijd vanuit de NSDM werf in Amsterdam en duurt een uur. Toegang is gratis. Een boom doneren wordt op prijs gesteld. Ga voor meer informatie en de livestream naar: http://talkingtrees.com/
Bert Barten uit Amsterdam is kunstenaar, componist en theaterregisseur. Hij werkte jarenlang als regisseur en producer van spektakelstukken zoals Shakespeare en Dante. Daarnaast was hij werkzaam voor organisaties als Greenpeace, Unicef, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. In 2017 richtte hij samen met Scot Gresham-Lancaster Talking Trees op met als doel om bomen letterlijk een stem te geven. http://talkingtrees.com/
Scot Gresham-Lancaster
Scot Gresham-Lancaster uit San Francisco is een Amerikaanse componist, performer en instrumentenbouwer. Daarnaast verricht hij wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de geluidenleer aan universiteiten in Houston, Dallas en San Francisco. Hij is een van de eerste pioniers ter wereld die vibraties uit de omgeving vertaalt naar geluiden. https://scot.greshamlancaster.com/
Joost zegt
Hier word ik heel blij van!!!!
G.J. Smeets zegt
Ik kan er niet blij van worden, Joost.
Het is bizar om bomen te voorzien van meetapparatuur om er via allerlei elektronica en studio-techniekjes een muziekje van te maken.
Joost zegt
Waar ik blij van word! Is dat er nu misschien meer mensen zich bewust worden van het feit wat een boom eigenlijk is. En dat we er minder van moeten kappen. Ik zou nog blijer worden als dit lesmateriaal op scholen zou worden. Maar ik begrijp u ook heer Smeets.