Op zondag 10 maart vindt dit jaar in Brussel een Europese herdenking plaats van de Tibetaanse volksopstand die in 1959 in Lhasa plaatsvond. Duizenden Tibetanen en Tibet supporters uit heel Europa worden verwacht om in Brussel hun solidariteit te tonen met de Tibetanen in Tibet.
De opstand in Tibet, die begon op 10 maart 1959 in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, was een krachtig protest van iets minder dan twee weken, gericht tegen de Chinese overheersing en communistische hervormingen in Tibet. In de opstand lieten duizenden Tibetanen het leven. Deze gebeurtenis had tot gevolg dat de 23-jarige leider, de veertiende dalai lama Tenzin Gyatso, op 17 maart 1959 de grens over vluchtte naar India.
Voorafgaand, in 1950-1951, had de invasie van Tibet plaatsgevonden waardoor het sindsdien viel onder het bewind van de Volksrepubliek. Na de opstand, en in het bijzonder de vlucht van de dalai lama naar het buitenland, verloor Tibet zijn traditionele leider en werd het in ideologische zin omgevormd van een boeddhistische theocratie naar een maoistisch communistisch regime.
Dit leidde tot verzet onder de bevolking en rond 1957 waren in oostelijke Tibetaanse gebieden gewapende campagnes van Tibetaanse opstandelingen tegen het Chinese leger begonnen. Hier, in de streken Kham en Amdo, waren de communistische hervormingen inmiddels in volle gang. De guerrilla-acties breidden zich later uit over Centraal-Tibet, maar een maand na het begin van de opstand was hij in hevigheid afgenomen; hij doofde geheel uit toen de CIA in 1972 de levering van wapens en het trainen van rebellen stopzette.
Deze opstand wordt jaarlijks door veel Tibetaanse onafhankelijkheidsgroepen op 10 maart herdacht als de Dag van de Tibetaanse opstand.. De datum wordt op verschillende plaatsen ter wereld aangegrepen voor protestacties en bij de opstanden van 1987 tot 1993 en die van 2008 vielen er in Tibet zelf tientallen doden. Het Nationaal Volkscongres (het parlement van de Volksrepubliek China) stelde in 2009 als tegenhanger een soortgelijke dag in, de Dag van de Tibetaanse Slavenemancipatie.
Voor meer informatie: www.europefortibet.com
Speciale bussen vertrekken vanuit Nederland uit Amsterdam, Utrecht en Breda.
Vertrek: 07.00 uur / retour aankomst: 21.00 uur
Vertrekplaats: Centraal Station
Bijdrage: € 25 p.p. (kinderen tot 18 jaar € 10).
Aanmelding: voor 4 maart via: shiba.degenhart@savetibet.nl of tel.: 020-3308265.
Bron: Wikipedia, ITC.