Vanaf vandaag is in de British Library in Londen in een expositie de zoektocht naar de wortels, filosofie en relevantie van het boeddhisme te ervaren. De collectie omvat zeldzame boeken en manuscripten, boeddhistische geschriften, literaire werken en historische verhalen. Van heilige geschriften geschreven op boomschors of palmbladeren tot twintigste-eeuwse “vouwboeken”, het boeddhisme komt voor in twintig landen en is meer dan 2600 jaar oud. De tentoonstelling is te zien tot en met 23 februari 2020.
Een van de hoogtepunten is een kopie van de Lotus Sutra in een rijkelijk versierde rol uit Japan, geschreven in gouden en zilveren inkt op indigo geverfd papier uit 1636.
Jana Igunma, hoofdconservator van het boeddhisme in de British Library, meent dat het boeddhisme een bron van inspiratie blijft voor diverse artistieke uitingen en levensstijlen. ‘Met het concept van mindfulness dat mainstream wordt, zijn we verheugd om de grootste tentoonstelling van de British Library ooit van boeddhistische collecties te kunnen organiseren, en zo een licht te werpen op de minder bekende schatten van de bibliotheek van over de hele wereld.’
British Library
De British Library is de nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk en behoort tot de grootste bibliotheken ter wereld. De bibliotheek herbergt ruim 150 miljoen documenten. Behalve boeken verzamelen, restaureren en toegankelijk maken voor het publiek, stelt de bibliotheek prenten, gravures en antieke geschriften tentoon. Dit doet ze in samenwerking met het nabijgelegen British Museum. Tot 1973 vormde de bibliotheek een onderdeel van dit museum.
De British Library heeft het recht van depot voor alle werken die verschijnen in het Verenigd Koninkrijk. En lanceerde onlangs een nieuwe website, genaamd Discovering Sacred Texts, die meer dan 250 gedigitaliseerde items (drukwerk, manuscripten, films, artikelen) van verschillende geloofsovertuigingen samenbrengt en vrij beschikbaar maakt voor studie.