Boeddhistische psychologie gaat over jezelf, hoe je kijkt en luistert. Over hoe je denkt, hoe je bewustzijn werkt en hoe je de wereld om je heen waarneemt. Geluk hoef je niet te zoeken. Geluk bestaat al: in je plezier, je werk, je relaties en in je lijden. Wanneer je lijden erkent, dan voel je mildheid. Dat is geluk.
Vrijdag 15 november 2019 organiseert Mind Only de eerste internationale conferentie voor toegepaste boeddhistische psychologie. De conferentie richt zich tot dienstverleners, beleidsmakers en onderzoekers in de werkvelden onderwijs, zorg, justitie en wetenschap. Het thema van deze eerste editie is Echt geluk kent geen oorzaak. Het Mind Only, Instituut voor Boeddhistische Psychologie organiseert de bijeenkomst in conferentiecentrum Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.
Wetenschappers Dan Lusthaus (Harvard/USA) en Erik de Jongh (VU, Amsterdam) verkennen en bespreken hoe ons bewustzijn werkt en hoe wij kunnen komen tot heldere waarneming en een diep inzicht. De Vietnamese leraar en boeddhist Cuong Lu plaatst dit onderzoek in zijn praktijk als leraar boeddhistische psychologie en zijn werk als geestelijk verzorger in Nederlandse gevangenissen. In zijn onlangs uitgebrachte boek De Boeddha in bajes vertelt Cuong Lu hoe hij gevangenen hielp zichzelf te hervinden en zich te verbinden met het leven, zonder opnieuw ernstige fouten te begaan.
Actrice Birgit Schuurman stelt de vraag wat is waar en wat niet? Zij speelde in het theaterstuk Gevangenis Monologen 2 drie rollen die de moord tijdens een mislukte roofoverval belichten. Haar spel in de voormalige Bijlmerbajes en in Nederlandse gevangenissen versterkt het thema van deze internationale conferentie: geluk bestaat, lijden ook en soms houden we onszelf gevangen in concepten die we in ons bewustzijn hebben opgeslagen.
Boeddhistische psychologie
Boeddhistische psychologie gaat over jezelf, hoe je kijkt en luistert. Over hoe je denkt, hoe je bewustzijn werkt en hoe je de wereld om je heen waarneemt. Geluk hoef je niet te zoeken. Geluk bestaat al: in je plezier, je werk, je relaties en in je lijden. Wanneer je lijden erkent, dan voel je mildheid. Dat is geluk.
Mind Only is opgericht door schrijver, leraar en boeddhistische monnik Cuong Lu (1968, Nha Trang, Vietnam). Hij emigreerde in 1980 met zijn familie naar Nederland en studeerde Oost-Aziatische studies aan Universiteit Leiden. In 1993 ontving hij onder leiding van Thich Nhat Hanh zijn inwijding als monnik in Plum Village, Frankrijk. In 2000 werd Cuong erkend als leraar in de Lieu Quan-lijn van de Linji-school voor zen-boeddhisme.
Cuong Lu MA., (Mind Only) is boeddhist, leraar en schrijver, geboren in Vietnam (1968). Hij emigreerde naar Nederland in 1980, waar hij Oost-Aziatische studies studeerde aan de Universiteit Leiden. In 1993 werd hij door Thich Nhat Hanh tot monnik gewijd. In 2000 werd Cuong Lu erkend als leraar in de Lieu Quan lijn van de Linji-school voor zenboeddhisme. Cuong Lu keerde in 2009 terug naar Nederland en behaalde in 2015 zijn Master boeddhistisch geestelijk verzorger aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij werkte daarna zes jaar als boeddhistisch geestelijk verzorger in Nederlandse gevangenissen. Cuong Lu is oprichter van Mind Only. Hij geeft les in boeddhistische filosofie en psychologie gespecialiseerd in Yogācāra. Cuong Lu begeleidt retraites en dharma-lezingen in Europa, de USA en Azië. Zijn meest recente boek is De Boeddha in de Bajes (2019) “Of ik een keer met Finn wilde praten, vroeg de gevangenisdirecteur. Finn is een gespierde man met een grote mond. De gevangenis wist geen raad met hem. Vanwege zijn constante woedeuitbarstingen kreeg hij minder bewegingsvrijheid dan anderen. Ik nodigde Finn uit voor mijn meditatieklas. ‘Je kunt geen thee in een kopje schenken dat al vol is’, zei ik tegen hem. Vervolgens leegde ik het kopje dat voor me stond en zei: ‘Nu is er ruimte. Wanneer je gevuld bent met woede, kun je niets anders binnenlaten.’ (De Boeddha in de Bajes, 2019)
Dan Lusthaus
Dan Lusthaus, (Associate Harvard University) is wetenschapper en onderzoeker op het gebied van boeddhisme. Hij studeerde af aan Temple University en is gespecialiseerd in Yogācāra boeddhisme. Dan Lusthaus doceerde aan verschillende universiteiten in de USA. Momenteel is hij department member, verbonden aan South Asian Studies, Harvard University. In 2002 publiceerde Dan Lusthaus Buddhist Phenomenology: A Philosophical Investigation of Yogācāra Buddhism and the Ch’eng Wei-shih Lun.
Erik de Jongh
Erik de Jongh (VU Amsterdam en Murray Centre for Spirituality, Wellington, Zuid Afrika) is onderzoeker en docent spiritualiteit en leiderschap. Hij groeide op in Centraal Afrika en het Midden Oosten. Zijn werk is beïnvloed door onder andere Ignatius van Loyola. Erik bestudeert maatschappelijke, religieuze en spirituele organisaties en ondersteunt deze bij versterking van het management. Mensen en zingeving staan bij Erik centraal in de opbouw en transitie van organisaties. Erik bezit een MBA, en (bachelor) theologie In zijn PhD dissertatie behandelt hij spiritualiteit op de werkplek.
Birgit Schuurman
Rafelranden. Geluk, ongeluk, pech. Birgit weet ervan. Zij is actrice, zangeres, filmmaker, verhalenverteller. Gloedvol en intens, beschrijft ze haar werk in de Bijlmerbajes. De plek waar ze dit jaar 25 keer Gevangenis Monologen 2 speelde. Daarna trad ze op in gevangenissen door heel Nederland. Als de verslaafde moeder van overvaller Jack die een moord pleegde. Als de weduwe van het slachtoffer en als de gevangenisbewaakster. Drie rollen, dezelfde zaak, verschillende gevoelens en perspectieven.
Wat is waar of niet waar? Is de dader ook slachtoffer? Wat is dan ongeluk, geluk? Hoe kijken we, hoe nemen we waar, hoe oordelen we?
Wat zoeken ze? De overvaller, de moeder, de weduwe, de bewaakster?
Wat zoeken wij? Wat willen we zien? Het mooie, of ook het rauwe, het verdriet en de rafelrand.