Laatst at ik met mijn vriendin, de kleindochter van een zeevisser, vegetarische worstjes, spruiten en Opperdoezer aardappelen. Alle gerechten waren tegelijkertijd klaar, de ‘saucijsjes’ spetterden in een pan. Ik stond nog geen half uur in de keuken. We deden beiden ons best de worstjes lekker te vinden maar ze zagen eruit als slappe frikandellen. Als we nooit vlees gegeten hadden en die smaak nog in onze hersenen is vastgelegd, hadden we de worstjes misschien wel lekker gevonden. Nu zwegen we. De Opperdoezers (22 minuten) en spruiten (12 minuten) waren wel lekker. Met aardappelen en/of spruiten kan je lekkere maaltijden maken. Opperdoezers zijn moeilijk te schillen, ze hebben bulten en kloven maar zijn erg lekker.
Met die vegetarische producten- in de supermarkt vraag ik altijd aan de bediende waar het nepvlees ligt, moet je qua smaak uitkijken. Soms lijken ze van rubber en zijn niet weg te werken. Maar vega balletjes (gehakt) zijn lekker met pindasaus er overheen. Er zijn ook vegaburgers- helemaal gemaakt van groenten, die goed smaken. In het begin bakte ik ze in de boter maar ontdekte al snel dat ik ze beter in hete olie in een koekenpan kan frituren.
Ik weet niet of vega wel zo gezond is voor de natuur. In verre landen worden oerwouden omgehakt en in de as gelegd om op die grond soja te verbouwen. Ik mijd producten waarin soja zit. Melk uit een koe vind ik smerig- oorspronkelijk bedoeld als voeding voor een kalf hebben wij die koeien tot lopende melkproduccnten gemaakt. Die uit elkaar klappen als ze niet worden gemolken. Ik drink havermelk- lekker, maar daar zal in de toekomst ook wel iets mee aan de hand zijn.
Een familielid van mij is fotomodel en vegetariër. Een paar keer per dag eet ze een worteltje of een stukje kool. Op feestjes heeft ze altijd een bakje bij zich met groenvoer. Ze vliegt naar verre bestemming om zich te laten fotograferen. Die foto’s worden dan weer gebruikt in campagnes om ons consumenten dure en vaak onnodige spullen in de maag te splitsen.
Moedig voorwaarts!
Zeshin zegt
Wat in ons bewustzijn en DNA zit is het concept vlees.
Waarom moeten (bij)gerechten vleesvervangers heten? Het mooiste gerecht wat ik ken is Seitan, gemaakt van tarwemeel. Maar ook producten als Falafel, Roden bieten tofu, en Buri-daikon. Ik kan nog wel even doorgaan met het opnoemen van gerechten die je maaltijd afwisselend en zeker erg lekker maken. Allemaal volwaardige producten die niets met het concept vlees te maken hebben. Waarom moeten producten die niets met vlees te maken hebben, burgers, worstjes,schnitzel of kipstukjes heten. Vlees kent vele producten, maar waarom moeten bijgerechten op vlees lijken en dan ook nog de naam worstjes of burger dragen? Iemand die bij mij at zei na afloop: ‘Ik miste het vlees helemaal niet’. Hoezo? er zat geen vlees bij de maaltijd. Ik denk dat we af moeten van alle hokjes en stempels zoals vegetariër, veganist, vleeseter. Als iemand bij ons komt eten verontschuldigen we ons door te zeggen dat we vegetariër zijn. En als we uitgenodigd worden zegen we ook dat we vegetariër zijn. Noem op wat je niet lekker vindt. Ik lust bijvoorbeeld geen witlof, andijvie, maar ik lust ook geen vlees.
WAM van Loenen zegt
Eerst van het eten van vlees af komen en dan nog van de vervanger ervan? Vlees is toch geen drug? Met vleesvervangers wordt een soort (winstgevende) fopspeen geboden die qua bestanddelen geen enkel doel dient. Lekker eten laat je niet van een fabrikant, of een generatie lange vleeseet-traditie van onze voorouders afhangen, maar bereid je zelf met eerlijke producten in je keuken. Kom los van de “Hollandse pot” en wordt creatief in de keuken met peulvruchten, tofu, paddestoelen, ei erbij. Dat laatste als je geen veganist bent.