De Koekfabriek, een bakkerij met 6 locaties in Nederland waar koekjes worden gebakken, gaat als eerste bedrijf in de bakkersbranche voor haar nieuwe vestiging in Wageningen nieuwe medewerkers aannemen via het grensverleggende concept van Open Hiring. De nieuwelingen hoeven niet te solliciteren om aan een baan te komen en naar hun cv en arbeidsverleden wordt niet gekeken. Als ze maar gemotiveerd zijn en denken het werk aan te kunnen.
Kandidaten melden zich aan en worden op een wachtlijst gezet. Zo gauw er een werkplek is, kunnen ze aan de slag. Voorlopig gaat het om diverse werkzaamheden in de bakkerij, twee vacatures. Wie daarvoor interesse heeft, kan zich vanaf nu inschrijven bij De Koekfabriek in Wageningen.
De Koekfabriek (met de hoofdvestiging in Utrecht) biedt werk aan 120 mensen. Het is een reguliere werkgever met een sociale missie. Met Open Hiring wil De Koekfabriek onderstrepen dat iedereen welkom is: gediplomeerde bakkers, jongeren zonder startkwalificatie, mensen uit de bijstand of met een arbeidsbeperking. Je achtergrond maakt niets uit. “Mensen met minder kansen aan het werk helpen, is in principe heel simpel. Helaas wordt het door allerlei regelingen nogal complex gemaakt. Dat kan werkgevers afschrikken. Open Hiring kan helpen die drempels te verlagen. Bovendien verlegt Open Hiring de focus van wat iemand niet kan, naar wat iemand wel kan”, aldus Arthur de Nerée, directeur van De Koekfabriek.
Open Hiring is een baanbrekend concept uit de VS dat door maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation op de Nederlandse arbeidsmarkt wordt geïntroduceerd. Open Hiring houdt in dat als je wilt werken, je zonder sollicitatiegesprek een baan kunt krijgen. Opleiding en ervaring spelen geen rol, iedereen is welkom. Dit biedt kansen aan mensen voor wie de arbeidsmarkt ongewild op slot zit. Het idee achter Open Hiring dateert uit 1982, toen Greyston in New York besloot arbeidsplaatsen te creëren voor mensen wie het niet lukte om aan het werk te komen. Dit plan sloeg aan: inmiddels werken er bij Greyston 170 mensen en via Open Hiring lukte het de Amerikaanse onderneming door de jaren heen 3.500 personen aan werk te helpen.
Zenboeddhist Bernie Glassman ontwikkelde het concept verder. Vanwege het bewezen succes besloot Start Foundation in samenwerking met Greyston de Amerikaanse aanpak naar hier te halen. De Nederlandse primeur was enkele maanden terug bij MamaLoes, een bedrijf uit Goirle dat online babyartikelen verkoopt, gevolgd door Chain Logistics, een logistiek dienstverlener in Uden.
De Koekfabriek ziet voor alle betrokkenen pluspunten aan Open Hiring. Arthur de Nerée: “Ik geloof niet in een ‘one size fits all-aanpak’ als het gaat om duurzaam re-integreren. Als er geen oog is voor de mens, dan staat die vaak weer snel op straat. Bij Open Hiring krijgen ze wel de extra aandacht die nodig is om te kunnen slagen. Het dwingt bedrijven om met twee voeten in de gemeenschap te gaan staan en breder te kijken dan het werk alleen. De term ‘sociaal ondernemen’ zal dan langzaam gaan verdwijnen, omdat werkgeven dan als vanzelfsprekend aansluit bij de maatschappij.”
De Koekfabriek en Start Foundation gaan in Wageningen en omstreken de komende tijd gericht campagne voeren om gegadigden voor Open Hiring te interesseren. Het doel is de levens van mensen op alle terreinen positief beïnvloeden. Werknemers hebben soms ook problemen met huisvesting, schulden en gezondheid die de kans op duurzaam werk belemmeren en die om een oplossing vragen. Deze hulp geldt ook voor de medewerkers die al in dienst zijn. De visie van Open Hiring is dat het start met een baan en inkomen. De Nerée: “Als we mensen niet oordelen op hun verleden of achtergrond, dan hoeft straks niemand meer ongewild aan de kant te staan!”