De 14e editie van het Boeddhistisch Filmfestival Europa (BFFE) vindt dit jaar plaats van 27 tot en met 29 september in het Eye Filmmuseum Amsterdam. Het thema is identiteit.

Babeth M. Vanloo, directeur van het BFFE: ‘‘Verzachten wat je hart doet lijden, dat kwam bij me op toen ik nadacht over wat we met ons filmfestival aan ons publiek willen overbrengen. Het thema identiteit lijkt in de samenleving te resoneren met een gevoel van urgentie. Dat wat wij als mens proberen te ontwikkelen, een kernpotentieel dat ons bevrijdt van een gefixeerde geest, dat leidt tot een nieuwe cultuur die gevormd wordt door mannen en vrouwen die niet bang zijn, en waarbij we onszelf niet afscheiden van anderen.

Ja, onze films laten dat zien door een verscheidenheid van aanpak en genre, van workshops over de wijsheid van de geneeskunde, of de intelligentie van bomen, de oost en west connectie, een zoektocht naar reïncarnatie: ( ‘Wie was ik? Wie ben ik? Wie zal ik worden?’) tot een eerbetoon aan Bernie Glassman; met een special event en films over Tibet, de magische wereld van Bhutan, de onbekende traditie van gepassioneerde muziekmonniken van China, een blik op de sjamanistische en boeddhistische kunst van Boerjatië, op het voetspoor van de Boeddha in India, Art in Focus en de wijsheid van zen- en boeddhistische leraren die ons kunnen helpen ons leven in tevredenheid te leven. Dus met enorme vreugde nodig ik u uit om social media of andere afleidingen los te laten en ons te ontmoeten bij deze real-life evenementen in de prachtige omgeving van het Eye Filmmuseum. Moge dit festival bijdragen aan het welzijn van alle levende wezens.’

Onafhankelijk

BFFE is een onafhankelijke non-profit stichting, een uniek internationaal platform voor films met contemplatieve inhoud, met name documentaires, speelfilms en experimentele producties die geïnspireerd of beïnvloed zijn door het boeddhisme.

BFFE presenteert deze films aan een breed publiek en streeft er vervolgens naar om haar archief te gebruiken als bron voor educatieve doeleinden en onderzoek van boeddhistische leraren die vertegenwoordigd zijn in het BFFE archief. De missie van het festival is om mensen hierdoor kennis te laten maken met de kernwaarden van het boeddhisme, zoals geweldloosheid, onderlinge afhankelijkheid en de beoefening van mindfulness en compassie.

De films die vertoond worden zijn op uitnodiging of door filmmakers ingezonden. De meeste zijn in het Engels of Engels ondertiteld. Veel van de programma’s zijn nog nooit in Europa of Nederland vertoond. Zij verbeelden de etnische en culturele diversiteit die zich nu in de boeddhistische arena wereldwijd manifesteert.

Boeddhistische films en documentaires

Het Buddhist Film Festival Europe richt zich op internationale spirituele speelfilms en documentaires die boeddhistisch geïnspireerd of beïnvloed zijn. Dit jaar zijn er films uit Tibet, Burma, Thailand, India, Nepal, Taiwan, de Verenigde Staten en Nederland te zien. Het festivalprogramma bevat bovendien dialogen met speciale gasten en diverse muzikale optredens!

Kaartverkoop via: www.eyefilm.nl

Het programma is onderhevig aan wijzigingen: Zie www.bffe.eu voor de meeste recente informatie.

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Filmbespreking
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk