Leden van het Dharma Action Network for Climate Engagement (DANCE) onderzoeken of het boeddhisme het antwoord op de klimaatcrisis kan betekenen. De groep is opgericht in 2013 en is een netwerk van boeddhisten die geloven in het inbrengen van ethische en spirituele principes van de dharma in de publieke arena. Het niet-weten van de problemen op deze aarde is aan deze groep niet besteed.
Het principe van een DANCE-actie is simpel- de demonstranten zitten op de openbare weg in drukke steden, zoals Londen, te mediteren, wat wordt omschreven als een ‘krachtige vorm van protest dat een gevoel van betrokkenheid, macht en vreedzaamheid aan de planeet brengt’. Binnen de groep zijn er leden die hopen gearresteerd te worden bij hun acties, om zo meer bekendheid te geven aan DANCE, anderen gaan het oppakken uit de weg.
Een groot deel van de groep bestaat uit Triratna boeddhisten – een orde die in 1957 werd opgericht. Interessant is dat het sociale activisme altijd centraal heeft gestaan binnen Triratna. Voor de Triratna-gemeenschap is vechten voor de planeet slechts een toepassing van dit activisme. Mensen die zich verenigen in groepssolidariteit voor het grootste existentiële probleem van onze tijd.
G.J. Smeets zegt
“Leden van het Dharma Action Network for Climate Engagement (DANCE) onderzoeken of het boeddhisme het antwoord op de klimaatcrisis kan betekenen.”
Ik wordt hier kriegelig van. Alsof boeddhisten (of christenen,… etc.) ook maar iets te melden hebben over de internationale energietransitie die in Parijs een paar jaar geleden is overeengekomen. Cop21 is de naam van die overeenkomst, kun je googlen. Het NL klimaatakkoord dat een paar dagen geleden is gesloten is daarvan het gevolg.
Uit dit redactionele BD-bericht begrijp ik dat Triratna in 1957 is opgericht. In 1957 was het al honderd jaar bekend onder natuurkundigen dat stoken van fossiele brandstof de aarde riskant opwarmt. In de jaren ’60 vorige eeuw kwam er een rapport van de Club van Rome bij dat nog een paar andere ecologische risico’s onder de aandacht bracht. In die tijd heb heb ik nooit iets vernomen van boeddhisten (of christenen… etc.) dat er wellicht iets aan de hand was.
Ik snap dat (sommige) boeddhisten maatschappelijk relevant willen zijn. Wel, daar is in NL en nagenoeg heel Europa het stemhokje voor gemaakt en dat voor iedereen wagenwijd open staat. Dat is de enige plek voor antwoord op ‘de klimaatcrisis.’ Boeddhistisch mediteren kan bijdragen aan de beslissing in het stemhokje. Net zoals kerk- of moskeegang.
Daishin zegt
Misschien is het een idee met gele hesjes op rotondes te gaan mediteren.
Hendrik zegt
– kleine correctie
“Triratna boeddhisten – een orde die in 1957 werd opgericht”
De stichter van deze club (Dennis Lingwood)was tot 1964 in India.
In 1967 begon hij met de FWBO en pas in 2010 ge-rebrand als Triratna.