Op een beboste plek, in een zogenoemd vredespark, 160 kilometer van Melbourne, Australië, wordt een enorm exemplaar van de boeddhistische stupa van universeel mededogen opgetrokken. De stupa – een vierkant gebouw van 50 bij 50 meter aan de basis – is bijna 50 meter hoog en wordt gebouwd volgens hetzelfde ontwerp en dezelfde grootte als de 15e eeuwse Gyantse stupa in Tibet.
Het geld voor de bouw- 20 miljoen Australische dollar ($14 miljoen), is bijeengebracht door een groep boeddhistische toegewijden, geleid door de voormalige Melbourne reclamemanager Ian Green (72). De Australische stupa wordt bij de ingang bewaakt door twee marmeren Tibetaanse sneeuwleeuwen, levendig in rood, geel en groen, en omringd door tientallen bronzen gebedsmolens.
In de grote zaal van de stupa, of pagode, is de prachtige Jade Buddha voor Universele Vrede, volgens Green de grootste van zijn soort in de wereld, en een glanzend, vier-ton wegend beeld van de Boeddha. Green, de Australische directeur van de Foundation for the Promotion of the Mahayana Tradition, een wereldwijde onderwijs- en studieorganisatie die mahayana, een van de twee belangrijkste takken van het boeddhisme, omarmde het boeddhisme in de jaren zestig van de vorige eeuw tijdens een reis naar India.
Het bouwen van de grote stupa duurt 15 jaar. Voor Green zijn de stupa en zijn landschapsomgeving, waaronder een Vredespark, een waterval en bloementuinen, zandstenen gedenkmuren en geschenken van andere religies – zoals een standbeeld van Franciscus van Assisi – de essentie van een project dat is ontworpen als bedevaartsoord voor boeddhisten uit de hele wereld en als een centrum voor interreligieuze verstandhouding. Het is volgens hem ook een treffend voorbeeld van globalisering in actie — de Tibetaanse sneeuwleeuwen werden gesneden in Vietnam, de gebedsmolens werden gemaakt in Nepal, de zandstenen muren werden lokaal ontgonnen, een glasvezel Gouden Boeddha die sereen in het terrein van het Vredespark zit op zoek naar de Grote Stupa was een geschenk van een Thaise weldoener, en de Bodhi bomen kwamen van stekken die terug te voeren zijn op de oorspronkelijke Bodhi boom (ficus religiosa) in Bodh Gaya, waaronder de Boeddha volgens aanhangers 2500 jaar geleden verlichting heeft gekregen. De Dalai Lama bracht de eerste van de Bodhi bomen van het park naar Australië.