De organisatoren van de 20ste editie van Buddha in Beeld, Willemien van Heck en Wim Mulder -in het Groningse Bellingwolde- hebben dit jaar gekozen voor het thema compassie. Tientallen beelden laten in hun centrum zien hoe compassie in het boeddhisme wordt verbeeld.
Het thema sluit mooi aan bij de boodschap van de Dalai Lama waarover hij uitgebreid sprak tijdens zijn bezoek aan Nederland vorige maand. Compassie of mededogen wordt in het boeddhisme gedefinieerd als de bewuste wens ons onvermoeibaar in te zetten om alle levende wezens te helpen hun lijden te transformeren, en liefde en begrip te ontwikkelen.
Aangezien het bijna onmogelijk is compassie te hebben met anderen, indien je niet éérst compassie met jezelf hebt, is dit thema uitgebreid met zelfcompassie. Zelfcompassie maakt je volgens de samenstellers van de expositie mild op het moment dat je faalt of vindt dat je tekortschiet. In een moeilijke situatie behandel je jezelf, zoals je een ander zou behandelen. In plaats van je verdriet of pijn te negeren, erken je dat dit menselijke gevoel er mag zijn. Je aanvaardt dat je het moeilijk mag hebben, en je denkt na over hoe je op dat moment het beste voor jezelf kunt zorgen. Compassie en zelfcompassie zijn beide een tegengif voor de problemen, die kunnen ontstaan als we niet wijs omgaan met pijn en verdriet Een prachtig verhelderend boek over zelfcompassie is geschreven door Kristin Neff.
In het Tibetaans boeddhisme speelt het begrip compassie een belangrijke rol. Het boeddhisme is ontstaan uit een afsplitsing van het Hindoeïsme rond 600 v. Chr. Het werd ontwikkeld door de historische figuur Siddhartha Gautama en vooral uitgedragen door een groep monniken. Deze achtten de tijd voor de mensheid rijp om een snellere verlossing uit het lijden van de wereld en de cyclus van wedergeboorten te bewerkstelligen. Rond de eerste eeuw na Chr. verschenen in India de eerste teksten van de mahayanatraditie, die tegenwoordig vooral in landen als China, Japan, Tibet, Korea en Vietnam beoefend wordt. In het latere mahayanaboeddhisme is de beoefening van compassie onlosmakelijk verbonden met de bodhisattva: een wezen (sattva) dat op ontwaken (bodhi) is gericht.
Bij Buddha in Beeld zal daarom dit jaar speciale aandacht besteed worden aan de bodhisattvas van mededogen: Avalokiteshvara en Kwan Yin. Op de expositie zijn veel beelden voorzien van een informatiekaartje waarop de betekenis, de handhouding en de attributen van het beeld duidelijk worden uitgelegd.
Buddha in Beeld duurt t/m zondag 30 december en vindt iedere zondag plaats van 13:00 – 17:00 uur. Op 26 december (Tweede Kerstdag) is de expositie ook geopend.
Wanneer: iedere zondag van 21 okt. t/m 30 dec. en 2de Kerstdag
Tijd: 13:00 – 17:00 uur
Entree: de toegang is gratis
Website: www.buddhainbeeld.nl