Wakker Dier doopt vandaag dierendag om tot Eet Geen Dierendag. Op 4 oktober serveren grote en kleine organisaties door het hele land vegetarische lunchgerechten in hun bedrijfsrestaurant. Daarmee bereikt de actie meer dan 300 duizend werknemers. Wakker Dier noemt dat een absoluut record.
Dagelijks belanden 500 duizend dieren op ons bord. Met deze campagne wil Wakker Dier Nederland laten kennismaken met vegetarisch eten en wijzen op de voordelen van minder vlees. Als iedereen namelijk één dag geen dieren eet, worden daarmee de levens van honderdduizenden koeien, varkens en kippen gespaard.
Minder dieren
Veel dieren in de vee-industrie leven in een wereld van staal en beton. Als er minder dieren opgegeten worden, zijn er minder dieren nodig voor de voedingsindustrie. Voor de overige dieren komt er letterlijk meer ruimte in Nederland vrij. Die ruimte kan gebruikt worden om de dieren een beter leven te geven, zodat ze bijvoorbeeld kunnen wroeten in de aarde of rondscharrelen in de buitenlucht.
Dit is de achtste keer dat Wakker Dier Eet Geen Dierendag organiseert. Aan deze dag doen achttien cateraars en meer dan zestig bedrijven mee, waaronder: Bol.com, Coca-Cola in Nederland, CZ, Ecomare, Eneco, Gemeente Utrecht, KLM en Paradiso. Deze editie wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.
In Nederland wordt dierendag sinds 1930 gevierd. Deze dag is niet lukraak gekozen. Tijdens een internationaal Dierenbeschermingscongres in 1929 in Wenen werd besloten de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi tot Werelddierendag uit te roepen.
Franciscus van Assisi (1181-1226) stichtte in zijn tijd de kloosterorde van de Franciscanen of Minderbroeders. Volgens de legendes predikte Van Assisi niet alleen onder mensen maar ook onder dieren en voerde hij vele gesprekken met de leden van het dierenrijk. In verschillende landen in de wereld kunnen gelovigen op 4 oktober met hun dieren in de kerk terecht om hen te laten zegenen. Tegenwoordig is Dierendag al lang niet meer alleen een christelijk feest.