Met ingang van het schooljaar 2018-2019 wordt er op openbare lagere scholen in Nederland boeddhistisch vormingsonderwijs aangeboden. Boeddhistisch vormingsonderwijs wil kinderen kennis laten maken met het leven en de leer van de Boeddha, waarin ethiek een essentiële rol speelt. Wat de waarde hiervan voor de kinderen kan zijn proberen we hen zelf te laten ervaren.
Vanuit verschillende boeddhistische tradities wordt er vorm en inhoud aan de lessen gegeven, toegesneden op de leeftijd van de leerlingen. Op zaterdag 14 april vindt er in Utrecht een informatiebijeenkomst plaats over de start van BVO. Het dagprogramma is nu bekend.
Een aantal belangrijke aspecten die in de lessen aan bod komen: Het ontwikkelen van aandacht, oefenen met het richten van de aandacht, het leren zien van alle prikkels die op je afkomen, jezelf beter leren kennen; je gedrag en je gedachten onderzoeken van en leren omgaan met aangename en onaangename gebeurtenissen en emoties, ontwikkelen van zorgzame aandacht voor je omgeving. Het ontwikkelen van verstilling, leren om niet op alle prikkels te hoeven reageren, het oefenen van tevredenheid met dat wat er is in je leven, oefenen met naar binnen keren, waarderen van stilte en rust, leren zien van de positieve invloed van jouw verstilling op je omgeving. Het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid, ontwikkelen van vriendelijkheid voor jezelf, jezelf leren waarderen, een veilige basis in jezelf weten te vinden, stimuleren van het besef dat je niet alleen op de wereld bent en onderzoeken wat jij kunt bijdragen aan het welzijn van de mensen en dieren om je heen.
De lessen bestaan uit een afwisseling aan werkvormen zoals verhalen en gedichten, aandachtsoefeningen, spel en creatieve opdrachten. Naar aanleiding van deze activiteiten vindt onderlinge uitwisseling plaats. Het vormingsonderwijs voor openbare lagere scholen wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs en uitgevoerd door de stichting GVO/HVO.
Kandidaten voor de functies van projectleider en leraren BVO worden aangeraden zich voor deze bijeenkomst hier aan te melden. Voor beide vacatures geldt dat het gaat om pioniersfuncties, waarin de vorm en inhoud van het werk nog van de grond af aan opgebouwd dient te worden. Dit vraagt van kandidaten dat zij kunnen omgaan met onzekerheden, snel kunnen schakelen, creatief en innovatief zijn en zich in een onontgonnen werkveld staande weten te houden terwijl het werk gewoon doorgang vindt. Voor beide functies gaat de voorkeur er naar uit dat in het eerste jaar wordt gewerkt op basis van uurdeclaraties. Bij voldoende vraag naar BVO bestaat vanaf het schooljaar 2019/20 de mogelijkheid om een vast dienstverband te krijgen.
Voor meer info over het BVO zie: https://gvoenhvo.nl/wat-is-gvo-en-hvo/boeddhistisch-vormingsonderwijs-bvo/
Varamitra is op 14 april de dagvoorzitter. Artho Jansen, voorzitter van de Boeddhistische Zendende Instanties (BZI) geeft uitleg over de totstandkoming van BVO en de inbedding binnen de stichting GVH/HVO. Karin Pronk, lerares BVO, vertelt over het ontstaan van BVO binnen een pilotproject op drie openbare lagere scholen in het Westland. Gertjan Mulder en Bert Koopmanschap, bestuursleden BZI en (groot)ouder – verhalen over het belang van ouderparticipatie binnen BVO. Nelleke van Zessen, hoofd BGV DJI en Stef Lauwers, coördinator ambtsopleiding BGV aan de Vrije Universiteit, reflecteren op hun ervaring om als professional en praktiserend boeddhist werkzaam te zijn binnen een multireligieuze context.
In een gespreksgroep (groot)ouders vindt een uitwisseling plaats over de wensen/verwachting t.o.v. BVO onder leiding van Gertjan Mulder en Bert Koopmanschap.
En in de gespreksgroep professionals een uitwisseling over de verwachtingen/wensen t.o.v. het beroepsprofiel leraar BVO en het vakinhoudelijk curriculum onder leiding van Karin Pronk/Stef Lauwers/Nelleke van Zessen/ Rozanne van der Veur, bestuurslid BUN.
De werkzaamheden worden verricht onder verantwoordelijkheid van de Boeddhistisch Zendende Instantie ten behoeve van de Stichting Dienstencentrum GVO en HVO. Het Dienstencentrum biedt vormingsonderwijs aan op openbare basisscholen in Nederland. De projectleider draagt zorg voor de inbedding van BVO binnen de stichting Dienstencentrum en doet dit in samenspraak met de bestuursondersteuners van het Dienstencentrum.
Sollicitatiebrieven met CV kunnen voor 21 april 2018 gericht worden aan het bestuur van de BZI
Startbijeenkomst Boeddhistisch Vormingsonderwijs. Plaats van samenkomst: Dienstencentrum GVO en HVO, Joseph Haydnlaan 2a, 3504 AB Utrecht. Aanmelden verplicht voor 10 april klik hier.