Plato’s drieslag ‘het Schone, het Ware en het Goede’ was eeuwenlang richtingwijzer voor een praktische, correcte levenswijze. Houdt het ons – nog steeds – voor hoe we het beste denken om tot de waarheid te komen; hoe we het beste handelen om het Goede te bereiken, en hoe we het Schone kunnen kennen om zo tot een harmonieuze, aangenamere wereld en eigen leven te komen?
In Plato’s allegorie van de grot schetst hij het ‘fake’ bestaan van de mens in de wereld van alledag. In deze wereld gaat alles voorbij en blijft niets hetzelfde, het is een wereld van de zintuigen waarin de dimensies ruimte en tijd heersen. Bijgevolg is niets perfect. In de abstracte wereld der ideeën heerst volgens Plato echter een perfecte orde en is er onveranderlijkheid. Dat is de wereld van het ware. Om uit de veranderlijkheid vrij te komen, moeten we op zoek gaan naar het ware in ons zelf. Wat zeggen we dan eigenlijk en wat bedoelen we? Wat heeft het ons te zeggen? En wat is onze eigen rol daarin?
Op 14 april 2018 van 9.30 tot ca 16.00 uur organiseert Stichting Rozenkruis een symposion over ‘Het Ware’. Dit symposion dat het derde is in de reeks ‘Het goede, het schone en het ware’ vindt plaats in het conferentiecentrum Renova, Maartensdijkseweg 1, Bilthoven.
De symposia van Stichting Rozenkruis proberen altijd een brug te slaan naar het gevoel van verwondering, van mysterie ook, dat veel mensen kennen. De verwondering die bij sommigen ontvonkt wordt door iets van schoonheid, en anderen die juist in het goede hun inspiratie vinden. Het sluit aan, zeggen zij, bij een soort pre-weten van een veld waarin alles in harmonie bestaat, en progressie maakt.
Filosoof Jos Kessels spreekt in ‘Het welgetemperde gemoed’ over de ervaring van muziek, Jacomijn Hendrickx spreekt over ‘Een symbolische zoektocht naar het ware, persoonlijk’, we horen een column van Jean-Pelé Fométe, die verbonden is aan de Zetel voor Internationaal Recht in het Vredespaleis in Den Haag, Rachel Ritman spreekt over ‘Het Ware in het Graalmysterie’ en Peter Huijs onderzoekt de paradox tussen de waarheid die in een voortdurend veranderende wereld in feite een fictie is, en die tegelijk een realiteit kan zijn in het fundament van de menselijke ziel.