Vijftien maart 2018 markeert het 30ste jaar van International Campaign for Tibet (ICT) in dienst van het Tibetaanse volk. De organisatie staat stil bij dit bijzonder moment door een krachtige videoboodschap van steun van de Dalai Lama te delen, waarin de koers voor toekomstige activiteiten wordt geschetst. Ter gelegenheid van deze mijlpaal lanceert ICT ook een nieuw logo, dat zowel haar werk in het verleden, alsook de voorbereiding op toekomstige uitdagingen weerspiegelt.
In maart 1988 werd International Campaign for Tibet in Washington DC opgericht om het Tibetaanse volk en de visie van de Dalai Lama te steunen. ‘Voor ons is het 30-jarig bestaan geen viering, maar een tijd om de trouwe toewijding en steun te eren, die het volk van Tibet en de Dalai Lama hebben ontvangen door de bevlogenheid en inzet van onze achterban, leden van Europese regeringen en parlementariërs en onze vrienden van over de hele wereld.’
Sinds haar oprichting heeft ICT belangrijke resultaten geboekt in het bevorderen van de mensenrechten en de democratische vrijheid van het Tibetaanse volk. De ICT-gemeenschap, die nu meer dan 100.000 leden telt en over heel Europa en de Verenigde Staten verspreid is, is een levendige verzameling van individuen die niet alleen een effectief draagvlak vormen voor het volk van Tibet, maar ook een krachtige stem vormen voor het oplossen van conflicten door middel van dialoog in plaats van geweld. Na de start vanuit het kantoor in Washington DC in 1988, heeft de organisatie inmiddels ook kantoren in Amsterdam, Berlijn en Brussel.
ICT zegt trots te zijn op haar leiderschapsrol binnen de internationale Tibet-beweging en op de mogelijkheden, die leden en anderen gegeven wordt om Tibetanen te steunen in hun strijd voor mensenrechten en zelfbeschikking. International Campaign for Tibet zet zich in voor het waarborgen van de fundamentele rechten van alle Tibetanen, voor het verdedigen van hun unieke cultuur en voor de realisatie van hun recht op zelfbeschikking.
De videoboodschap van de Dalai Lama:
ICT noemt het een bijzonder voorrecht om een speciale videoboodschap van de Dalai Lama te mogen ontvangen voor het 30-jarig bestaan. In deze video schetst hij zijn aspiraties voor deze organisatie in de komende jaren.
Het nieuwe ICT logo
Om International Campaign for Tibet in staat te stellen de huidige en toekomstige uitdagingen tegemoet te treden, die geheel anders van aard zijn en zullen zijn dan die uit het verleden, heeft de organisatie besloten om een proces van verfijning en nadere bepaling van zijn ICT-merk in te gaan. Het proces omvat de modernisering van de communicatieplatformen om een beweging in gang te zetten en de harten van de jongere generatie te bereiken.
Het in New York gevestigd adviesbureau Opperman Weiss is in de arm genomen, dat zonder vergoeding zijn steun aanbood in het concretiseren van deze visie. Na intensief overleg met ICT heeft Opperman Weiss het ICT-merk preciezer vastgelegd en de ICT-identiteit nader omkaderd, met inbegrip van een uniforme stijl voor alle onze communicatie kanalen. Op 5 maart is ICT’s nieuwe logo in het Amerikaans Congres in de aanwezigheid van leden van het Huis van Afgevaardigden feestelijk onthuld door ICT- voorzitter Richard Gere.
Met een opnieuw ontworpen vlampictogram, een nieuw lettertype en een simpele grafische benadering, symboliseert het nieuwe logo mededogen in actie. Visueel heeft het nieuwe logo een meer uitgesproken, vloeiendere vlam, een duidelijke en precieze typografische weergave en een modern lettertype met speelse schreven, die de patronen in Tibetaanse kunstwerken nabootsen.
Afschrift van de videoboodschap van de Dalai Lama:
‘Allereerst wil ik mijn grote waardering uitspreken voor jullie organisatie, die al 30 jaar oprecht de Tibetaanse zaak steunt. Ik omschrijf supporters van de Tibetaanse zaak niet als pro-Tibetaans, maar meer als pro-rechtvaardigheid. Jullie werk verschaft hulp aan mensen in China zelf, die een moeilijk leven hebben.
Wat betreft de Tibetaanse zaak, denk ik dat jullie natuurlijk weten dat we geen onafhankelijkheid nastreven.
In het verleden lag dit anders. Volgens veel geleerden – in de 7e eeuw, 8e eeuw, 9e eeuw – waren er 3 rijken waren: het Chinese rijk, het Tibetaanse rijk en het Mongoolse rijk. Sommige Chinese geleerden zeggen, dat volgens de Chinese geschiedenisboeken, sinds de Tang dynastie tot de Manchu dynastie, Tibet nooit genoemd werd als onderdeel van China. Maar het verleden is het verleden.
Ik heb altijd het achterliggende idee van de Europese Unie bewonderd. Ik denk dat gezamenlijk belang belangrijker is, dan het eigen nationale belang. Dat is een nieuw besef, wat een veel realistischer benadering is in de wereld van vandaag.
Dus ik zeg vaak dat zoiets als het idee van de Europese Unie zich ook zou moeten ontwikkelen in Afrika, een Afrikaanse Unie, of een Latijns-Amerikaanse Unie en zo verder.
Met zo’n uitgangspunt zou ik heel erg bereid zijn binnen de Volksrepubliek China te blijven. Het Chinese woord ‘Gònghéguó’, daar zit al iets van unie in. Dus verschillende volken, historisch gezien verschillende volken, verschillende culturen, verschillende talen, kunnen heel gelukkig samenleven, als broeders en zusters, zij aan zij.
In 1974 hebben we al besloten om geen onafhankelijkheid na te streven. Dus zoeken we een middenweg benadering. Velen ondersteunen dit, waaronder de regering van de Verenigde Staten. In het bijzonder (Barack) Obama, na onze ontmoeting, gaf hij in een persverklaring uit, waarin hij dit officieel steunde. En veel andere landen ondersteunen dit ook.
Omdat we niet op zoek zijn naar onafhankelijkheid of afscheiding, is er een aantal Chinezen, die onze manier van denken kennen en die ons hierin met heel hun hart steunen. Dus nu is tijd de gekomen.
Onder de Chinese hardliners, zelfs in hun achterhoofd lijkt er een soort van dilemma te zijn over of hun huidige beleid het Tibetaanse probleem kan oplossen of niet.
Daarom is in deze tijd een wereldwijd stem, die haar bezorgdheid uit over Tibet, zeer relevant.
Zoals jullie weten, die hardliners in de vijftiger en zestiger jaren, ze hadden het gevoel, bijna een soort geloofsovertuiging, dat het gebruik van Chinese militaire macht het Tibetaanse probleem kon oplossen.
Nu, bijna 60 jaar later, is de Tibetaanse kwestie niet verdwenen. Ook in Tibet zelf is de geestkracht heel sterk. En buiten Tibet, in de vrije wereld, waar Tibetanen ook wonen, is de Tibetaanse geest sterk! Tegelijkertijd zijn er steeds meer mensen, inclusief veel Chinezen, die hun waardering voor de oude Tibetaanse wijsheid uitspreken.
Onze Tibetaanse wijsheid komt uit India, het Nalanda instituut. Zelfs veel wetenschappers tonen inmiddels belangstelling. Dus daarom, als wij binnen de Volksrepubliek China leven, kunnen we hen van dienst zijn, hen helpen, en onze wijsheid delen en in ruil daarvoor kunnen ze ons voorzien van geld.
Jullie organisatie, als internationale organisatie, onderneem alsjeblieft nog meer actie en activiteiten. In verschillende delen van de wereld, op verschillende continenten, vestig de aandacht op de Tibetaanse zaak, niet alleen op mensenrechten, maar ook op de cultuur!
En, als ik dat mag zeggen, voor zover het de boeddhistische Nalanda traditie betreft, is Tibetaanse wijsheid de beste wijsheid, om een bijdrage te leveren voor boeddhisten.
Verder, niet-boeddhisten, als onze medebroeders en zusters. In psychologie en logica omschrijf ik deze normaal gesproken als academische onderwerpen. Hoewel de informatie uit boeddhistische teksten komt, is het onderwerp zelf een academisch onderwerp.
Zoals ik regelmatig zeg, normaal gesproken leren en onderwijzen we lichamelijke hygiëne. Op dezelfde manier moeten we emotionele hygiëne aanleren om een gelukkig persoon te worden met een rustige geest.
Daarom is het bewaren van de Tibetaanse cultuur, van de Tibetaanse wijsheid, niet alleen voor het verleden, maar ook uiterst relevant voor de wereld van vandaag.
Dus jullie organisatie is zeer, zeer behulpzaam. Toch, concentreer jullie niet alleen op de mensenrechten of dat soort zaken, maar op de gehele Tibetaanse zaak.
Ik zou dat graag zien dat jullie dat oppakken.
Dank jullie wel! De 14e Dalai Lama