Atheïsten, humanisten, agnosten en vrijdenkers worden steeds feller gediscrimineerd, vervolgd of zelfs gedood. In 59 landen is religiekritiek strafbaar en in 13 landen kunnen afvalligen de doodstraf krijgen. Dit blijkt uit het internationale Freedom of Thought Report 2017 van de internationale humanistenkoepel IHEU dat vandaag verschijnt. Het Humanistisch Verbond start vandaag samen met de Vlaamse humanisten van deMens.nu de campagne What’s my crime en geeft vrijdenkers in gevaar een gezicht.
In 85 van de 196 erkende onafhankelijke staten worden de rechten van ongelovigen ernstig of zwaar geschonden, zo blijkt uit het rapport. In zeven landen werden ongelovigen in 2017 actief vervolgd: India, Maleisië, De Malediven, Mauritanië, Pakistan, Saoedi-Arabië en Soedan.
Doodstraf
Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond: “Godslastering is strafbaar in 59 landen, waarvan tenminste 36 landen actief straffen. In 22 landen is ‘afvalligheid’ -verlaten van de islam- verboden. In dertien- vooral streng-islamitische- landen riskeren ongelovigen zelfs de doodstraf, op basis van een wettelijk verbod op afvalligheid of godslastering, de stokken waarmee vrijdenken wordt onderdrukt. Zogenaamde ‘afvalligen’ lijden ook onder sociale uitsluiting, onderdrukking en geweld. In veel islamitische landen kunnen ze niet trouwen en worden ze zelfs uit de ouderlijke macht gezet.”
‘Veel westerlingen kunnen zich geen voorstelling maken van hoe het leven is van vrijdenkers in die landen’, zegt Van der Ham vandaag in de Volkskrant.
Onzichtbaar of doelwit
In het rapport wordt als trend genoemd dat geweld tegen ongelovigen extremer lijkt dan in andere gevallen, en dat het niet of nauwelijks wordt vervolgd. Van der Ham: “Het zijn ook regelmatig medeburgers die gewelddadig zijn richting afvalligen, of daartoe worden aangezet. In Maleisië riep onlangs nog een minister op tot een heksenjacht op afvallige moslims. Ongelovigen in deze landen hebben twee opties: je wordt onzichtbaar of je bent doelwit.”
Politieke agenda
Vandaag presenteert de internationale humanistische koepel IHEU, waarvan het Humanistisch Verbond oprichter en prominent lid is, het Freedom of Thought Report 2017 aan het Europese Parlement en aan EEAS, de diplomatieke dienst van de EU in Brussel. En op 7 december presenteren Boris van der Ham en IHEU-bestuurslid Rein Zunderdorp het Freedom of Thought Report aan Mensenrechtenambassadeur Kees van Baar en vervolgens aan de Tweede Kamer Commissie voor Buitenlandse Zaken, op uitnodiging van Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66).
Dogmatisme
“Ook de Nederlandse regering moet zich, als vertegenwoordiger van een van de meest seculiere landen ter wereld, scherp inzetten voor de vrijheid van levensovertuiging van gelovigen niet-gelovigen”, vindt van der Ham: “In het regeerakkoord staan wel de bescherming van vervolgde christenen en LGTBI op de agenda, maar niet van kwetsbare bedreigde ongelovigen. Vorige week is ook een voorstel ingediend om hun asielaanvragen beter te beoordelen. Uit het Freedom of Thought Report blijkt dat niet-gelovigen in hetzelfde rijtje thuishoren en steun van dit kabinet verdienen. Juist kritische denkers zijn onze bondgenoten in een wereld waarin religieus dogmatisme vrijheid en mensenrechten onder druk zet.”
Piet Nusteleijn zegt
Wanneer je de begrippen “ongelovigen” of “afvalligen” hanteert ontstaan er bovengenoemde problemen.
Vrijheid is een groot goed. Je moet niet meegaan in de verleiding “mensen” in te delen. Die verdeling is de bron van het conflict.
Ieder mens verdient respect en bescherming.
Dolma zegt
In Europa zijn wij christenen. Onze ouders hun generatie heeft mensen hier laten komen om te werken. Ondertussen zijn er sinds de jaren 70 enkele generaties bijgekomen, en die willen niet werken. Maar mij ook lastig vallen op de markt, dat doen ze wel. IK kom op die markt sinds de jaren 70, en wij hebben hen de toestemming tot verkoop gegeven! het is nu uitgebreider, wat ze verkopen, van olijven tot pepers enz naar kleren. Maar nu in brussel, zie ik de markten krimpen, en degenen die er zijn als ze een vrouw zien, gaan ze ernaartoe et mme vous voulez…. heb ze dus gezegd ermee op te houden, en dat ze doorsloegen. Allors on est des fous ech zei hij. Mag ik nu eens op het gemak naar de markt gaan aub. Opgepast dit was de dag na de rellen op onze avenue Louise brussel, en de tempel ligt wat verder). Een bordeau lange mantel zie je toch ech. ??? Zeg, een jonge vent bij een oudere dame! Schandalig ja!