De boeddhistische omroep zendt morgen de film ‘Gezondheid in eigen hand, de filosofie van superfoods’ uit. Welke rol speelt levensstijl in onze gezondheid en wat kunnen we er zelf aan doen? Gezondheid in eigen hand is een portret van de praktijk van Maryse Moerel, die jaren geleden zelf voor deze vragen stond. Door te veranderen van voeding en leefgewoonten gooide zij het roer om.
Hoe voorkom ik dat ik ziek word? En kan ik bij een klein pijntje ook iets anders doen dan linea recta naar de dokter stappen? Vragen die wellicht steeds belangrijker worden, in tijden van uitgeklede zorgverzekeringen. Maryse Moerel houdt zich al veel langer bezig met deze vragen. Haar ‘lifestyle-switch’ vond plaats toen ze een van haar kinderen steeds dikker zag worden. Op zoek naar een oplossing, kwam ze in aanraking met raw food en van daaruit met ‘wheatgrass’ (tarwegras) en andere zogenaamde superfoods. Overtuigd door de verbetering die ze bij haar kind zag, gaf ze haar succesvolle carrière als juriste op, om zich te verdiepen in het zelfgenezende vermogen van ons lichaam.
Na een studie aan het Hippocrates Health Institute in Florida, geeft Maryse nu begeleiding aan chronisch zieke mensen. Met behulp van veranderingen in levensstijl leert zij hen verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen welzijn. In haar behandelmethode is spiritualiteit een belangrijke pijler. Mensen die Maryses methode volgen, leren inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen lichaam en geest en daar ook naar te handelen.
De film volgt Maryse tijdens haar dagelijkse omgang met cliënten en haar bijzondere behandelmethode, waarover verschillende personages enthousiast getuigen. Daarnaast geeft de film een inkijkje in Maryse’s persoonlijke lifestyle, met een niet onbelangrijke rol voor haar vijf levenslustige kinderen.
Regie: George Schouten
© 2012 Boeddhistische Omroep Stichting.
Uitzenddatum: Zondag 19-5-2013 14:00 – 15:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 25-5-2013 09:30 – 10:30 ned. 2
M-J. zegt
19 mei zag ik de uitzending met Maryse en ik was heel enthousiast. Maar mijn vraag is: wat gebeurt er met de pulp die overblijft na het ‘verwerken’ van de groenten middels de juicer? Toch niet weggooien, vrees ik??
robbie rosmalen zegt
Best interessant …maar wanneer zendt de BOS weer eens een programma uit (of maakt er een) die het boeddhisme en de beoefening van het boeddhisme onder de aandacht brengt. Mahayana/Vajrayana ?? Of volgen ze een Nederlandse boeddhist bij zijn/haar beoefening ?? Is er dan niets te vertellen over het Boeddhisme ?? De Indiase meesters ?? (Boeddha Shakyamoeni/ Tilopa/Naropa/Shantideva) De Theravada discipelen van Boeddha (Modgalyana/Sharipoetra/Ananda/Mahakashyapa/Angulimala etc etc..) Er zijn zoveel prachtige en inspirerende verhalen in de verschillende boeddhistische teksten die best op onze huidige tijd en levenswijze kunnen worden toegepast.
Anne zegt
Ben het met Robbie eens. Er zijn wel heel veel items over zaken die niet direct met het boeddhisme te maken hebben.
Los daarvan was deze documentaire wel interessant. Mijn levensstijl zou het niet zijn maar de dame kon het goed uitleggen en was ook niet van het type ik dwing mijn kinderen tot bijzondere levensstijlen. Leerzaam voor wie wil snappen waarom mensen op die manier leven en eten.