De ongeveer 2500 jaar oude zogenoemde bodhiboom, waarvan verondersteld wordt dat Siddharta Gautama, de historische Boeddha, daaronder de verlichting heeft bereikt, is nog steeds in leven en gezond. Op advies van wetenschappers zijn wel de betonplaten aan de voet van de boom verwijderd, om te zorgen dat de wortels meer voeding en water krijgen.
De uitslag van het onderzoek is afgelopen donderdag bekend gemaakt. Het is verricht door wetenschappers van het Forest research institute in Dehradun, in Indiaas noordelijke staat Uttarakhand.
De bodhiboom in Bodhgaya, in de Indiase deelstaat Bihar, staat in het tempelcomplex van de Mahabodhi-tempel in Bodhgaya, één van vier meest gerespecteerde plaatsen voor boeddhisten. Siddharta Gautama werd volgens de boeddhistische leer een boeddha terwijl hij al zittend aan het mediteren was onder deze boom. Daarom wordt de bodhiboom (‘de boom der ontwaking’) beschouwd als respectvol en staat zij symbool voor het bereiken van verlichting of nibbana.
De bodhiboom in Bodhgaya is een stek van de oorspronkelijke, het is de zesde generatie. De bodhiboom in Anuradhapura in Sri Lanka (genaamd de Sri Maha Bodhi) is een tweede generatie die naar Sri Lanka werd gebracht door de dochter van koning Asoka. De bodhiboom in Sanchi, India is eveneens een vroege stek. Tegenwoordig staan er in veel boeddhistische tempels ook een afstammeling van de boom in Bodhgaya.
De bodhiboom of banyan (Ficus religiosa) is een plant uit de moerbeifamilie (Moraceae).
De bodhiboom is niet de oudst bekende boom op aarde. De giant sequoia is een in onder meer het Sequoia National Park, in Californië (USA), voorkomende reuze boom, die al meer dan 2800 jaar oud is. In het park zijn originele exemplaren te vinden. De stammen van enkele giants zijn zo groot in omvang dat er doorgangen in zijn aangebracht. De reuzen sequoia is de grootste boom ter wereld, maar de reuzen redwood is de hoogste, met een hoogte van wel 100 meter en een omvang van zes.
Bronnen: Wikipedia, buitenlandse persbureaus, eigen waarneming.