Van 30 september tot 2 oktober vindt voor de 11e maal het Boeddhistisch FilmFestival Europa (BFFE) plaats in het Amsterdamse filminstituut Eye. Dit jaar is het thema inter-being. Inter-being ‒ een visie van zenleraar Thich Nhat Hanh ‒ betekent dat we niet op onszelf bestaan, maar met al het andere verbonden zijn. Het geëngageerde boeddhisme van Thich Nhat Hanh krijgt alle aandacht in twee films op zondag 2 oktober Planting the Seeds of Mindfulness en The Secret of the 5 Powers.

bffe-planting-seedsPlanting the Seeds of Mindfulness gaat dieper in op het oefenen van mindfulness met kinderen en jongeren, een onderwerp waarover je verder door kunt praten in een ‘Open dialoog’ op zondagmiddag.

The Secret of the 5 Powers is een verrassende film die is samengesteld uit animatiebeelden, historische documenten en modern beeldmateriaal. Hij gaat over de historische strijd voor de vrede in Vietnam door drie hoofdpersonen: Thich Nhat Hanh, zuster Chan Kong en Alfred Hassler, een Amerikaanse vredesactivist.

bffe-the_5_powers_-comic31

The 5 powers

Tijdens het BFFE wordt in meerdere films de schoonheid van de Tibetaanse cultuur bezongen. Ook wordt aandacht besteed aan een nieuwe trend van films binnen de Chinese arena die zich hierop toeleggen, zoals de film Pawo, van een Tibetaanse filmmaker die binnen de Chinese filmproductie werkzaam is.

Verschillende films wijden zich aan de kunst in Tibet. Maar er is ook pijn en het lijden dat het Tibetaanse volk nog altijd doormaakt ten gevolge van de restricties van het Chinese regime, veroorzaakt door de schending van mensenrechten op het gebied van de vrijheid van meningsuiting of van religie.

Locatie: Eye film Instituut, IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam
Bron Leven in aandacht.

 

Categorieën: Filmbespreking
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk