Zaterdag 1 september, 14.00 uur is de boeddhistische filmmaker Babeth VanLoo in het kader van 100 Dagen Joseph Beuys in het Gastatelier van Louwrien Wijers in het Friese Ferwert. Babeth heeft als filmmaker en kunstenaar internationaal succes geboekt met de filmprojecten die ze van 1977 tot 1986 maakte met en over haar leraar Joseph Beuys, bij wie ze in 1971 en 1972 studeerde aan de kunstacademie in Düsseldorf. In zijn ‘Verruimde Kunstbegrip’ riep Beuys op, het proces van het leven zelf als creatieve daad vorm te geven. In haar boek ‘Van Beuys tot Boeddhisme’ 2017, maakt Babeth VanLoo duidelijk dat zoals in het boeddhisme ‘ieder mens de boeddha-natuur heeft’, zo propageerde Beuys in de kunst dat ‘Ieder Mens een kunstenaar is’. VanLoo was mede-oprichter van de Boeddhistisch Omroep Stichting (BOS) en maakte voor die omroep ook aan aantal producties.
Een dag later, zondag 2 september (15.00 uur), toont Babeth haar Beuys-films en vertelt verder over hoe Beuys haar heeft leren inzien dat ‘Ieder Mens een Kunstenaar’ in onze tijd dé manier is om naar kunst te kijken.
In de jaren tussen 1977 en 1986 heeft Babeth VanLoo twintig uren 16 mm film met Joseph Beuys opgenomen. Een deel van dat beeldmateriaal is verwerkt in de vijf films die zij ons dit weekeinde in Ferwert zal laten zien. Plan was haar ‘grote’ Beuys-film, die ze van haar ruime voorraad filmmateriaal wilde maken in 2017 te laten uitkomen. Maar Andres Veiel had meer tijd nodig voor zijn film BEUYS dan hij had verwacht. Hij dacht dat het één jaar werk was, maar hij heeft drie jaar nodig gehad om zijn film over Beuys te realiseren. Babeth van Loo raakte in de tussentijd haar filmproducent kwijt, omdat twee films tegelijk over Beuys aanbieden op de markt, misschien niet zo gunstig zou kunnen zijn. Er ligt dus een schat aan filmmateriaal gemaakt van Beuys in zijn meest succesvolle jaren te wachten op sponsoring en subsidies.
Culturele hoofdstad
In Ferwert doet Gastatelier Louwrien Wijers mee aan ‘Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018’ met ‘100 Dagen JOSEPH BEUYS komt uit Friesland’. Van 8 juni tot 16 september 2018 is Het Permanente Gesprek dé kans om over de ideeën van Beuys te spreken.
Joseph Beuys (1921-1986) is één van de meest vooraanstaande kunstenaars van de 20ste eeuw. Zijn werk zien we in de grotere musea van Europa, de VS, Zuid-Korea, Japan, China, India, Zuid-Amerika, Turkije en Australië. In musea gaat het altijd om de fysieke kunst van Beuys, maar ‘100DagenBeuys’ draait om zijn revolutionaire inhoud, zijn Verruimde Kunstbegrip, de Sociale Sculptuur, Ieder Mens een Kunstenaar, Creativiteit=Kapitaal, Directe Democratie door Referendum, zijn Free International University FIU, zijn Onvoorwaardelijke Basisinkomen voor Iedereen, zijn zin “Creativiteit is het werkelijke kapitaal, geld heeft niets met kapitaal te maken” en om zijn ecologische uitgangspunten, want als oprichter van de politieke partij Die Grünen in Duitsland verdedigde Beuys duurzaamheid als geen ander en het gaat om zijn wensdroom Eurazië weer één geheel te maken.
Bovendien is er zijn liefde voor Friesland, waar zijn voorouders vandaan komen. Zijn visies baseerde Beuys op zijn Friese afkomst en de oude Friese maatschappij structuren. Friesland was de eerste democratie ter wereld. Volgens Beuys zelf zullen zijn ideeën in het begin van de 21ste eeuw tot wasdom komen. Dat is nu.
Het programma begon op 8 juni met de film BEUYS, die de Duitse filmmaker Andres Veiel in de loop van drie jaar heeft gemaakt over Joseph Beuys en die in mei 2017 in première is gegaan. De film BEUYS speelt daarna elke dag in Gastatelier Hoofdstraat 12 in Ferwert. Alle dagen liggen er ook de Beuys teksten uit eigen archief om mee te nemen. Vooral de teksten ‘Met Joseph Beuys in Japan, 1984’ zijn uniek. Er is een keuze aan andere films.
De deur van Gastatelier Hoofdstraat 12 in Ferwert is alle honderd dagen, 8 juni tot 16 september, van 11.00 tot 18.00 uur open.