Alles wat we doen, gebeurt op deze ene planeet, de aarde – en toch handelen we alsof er meer aardes zijn. Dat kan niet lang meer goed gaan. Het belang van een leefbare planeet moet centraal komen te staan in al ons denken en handelen.
In Goed leven als aardbewoners doet Michiel Korthals, pionier op het gebied van voedsel- en landbouwfilosofie, concrete voorstellen om dit in de praktijk te brengen, in de landbouw en onze eetgewoonten, maar ook in onderwijs, stedelijke ontwikkeling en huizenbouw, gezondheidszorg, wetenschap en technologie.
Korthals neemt afstand van techno-optimisten die geloven dat wetenschap en technologie ons weer kunnen verzoenen met de aarde. Toch heeft hij een hoopvolle boodschap: democratische verworvenheden, mensenrechten en natuur- en voedselvaardigheden kunnen ons helpen om goed te leren leven als aardbewoners.
‘Michiel Korthals laat met een weelde aan denkvoer zien dat het hoog tijd is voor een grote omwenteling in de manier waarop we boeren, eten en leven.’ – De Correspondent
Michiel Korthals (1949) is emeritus hoogleraar toegepaste filosofie aan Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is pionier en gezaghebbend denker op het gebied van filosofie van voedsel en landbouw. Eerder publiceerde hij onder andere Voor het eten (2002), Goed eten (2018) en Eetbare natuur (2021). Korthals is ‘kleine’ akkerbouwer bij Stichting Oude Landbouwgewassen in Laren.