Hoeveel sterren telt de kosmos? Hoeveel daarvan hebben planeten? Hoeveel daarvan zijn geschikt om leven te laten ontstaan? Intelligent leven? Hoeveel van die beschavingen komen aan reizen naar andere sterren toe, of op zijn minst communicatie? En doen ze dat op een moment dat ook wij naar de sterren reiken? Of zijn ze dan alweer verdwenen? Zijn er wel buitenaardse wezens? Moeilijke vragen zonder pasklare antwoorden.
Al zijn er gelukkig ook vragen met plausibele antwoorden. Welk soort leven is mogelijk, en hoe kan het ontstaan? Hoe herken je planeten met leven? Is er leven mogelijk op Mars, op Venus, op Titan? Hoe bang moeten we zijn van aliens, en moeten we wel bang zijn? Hoe groot zal de schok van de ontmoeting zijn? Maar tot die ontmoeting blijft de ultieme vraag: ‘Waar zijn ze dan?’ als immer jeuken.
Pieter Van Dooren neemt ons in zijn boek Waar zijn ze dan? mee op een boeiende speurtocht langs sterren, manen en planeten, en door de biologie, de geologie en de menselijke geest (rare jongens, die mensen).
Pieter Van Dooren was jarenlang wetenschapsredacteur van De Standaard. In 2020 verscheen van zijn hand En nu naar Mars.
‘Een vrolijk boek over de nieuwe ruimterace.’ **** – NRC Handelsblad over En nu naar Mars
Henk Molenaar zegt
Het beste bewijs dat intelligent buitenaards leven bestaat, ligt in het feit dat ze nog nooit contact met ons hebben opgenomen. (weet niet meer waar deze uitspraak vandaan komt)